Megállíthatatlan az elhízás az USA-ban?

Forrás: turizmus.com

 2015. május 19. 15:15

Egyre nő az USA-ban a szegényebb, kevésbé iskolázott osztályok testtömeg-indexe, az alacsony iskolázottságúak és kis jövedelműek mind több édességet, cukros üdítőt, úgynevezett junk foodot, azaz szemét kaját esznek.

Főleg mélyhűtött és konzerv élelmiszereket, és nagyon kevés, a környéken termelt, nem napokig szállított, tartósított ételt.

Ők azok, akik gyakran látogatnak gyorsétterembe is. Mindez növeli az elhízás veszélyét – figyelmeztet a Newsweek.

Az USA egyike a világ legelhízottabb országainak, (Japánban a legsoványabbak az emberek)  aminek az is az oka, hogy az értékesebb, organikus, nem hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek Észak-Amerikában sokkal drágábbak, mint a hagyományos módon készített gyári késztermékek. A látszólag friss és hibátlanra kozmetikázott-tartósított zöldségek és gyümölcsök a hűtőben csak egy-két napig élnek, utána összeesnek. Ha megmondod, mit vacsoráztál előző este, megmondom, melyik társadalmi osztályhoz tartozol – emeli ki a cikk az egyik felmérés eredményét.

Az emberek olyan sokat dolgoznak, hogy este a hűtőből esznek, és már nem marad idejük és energiájuk arra, hogy saját maguknak főzzenek. A házhoz rendelt élelmiszerek sem segítenek ezen, hiszen többségük olajos, agyonkeményítőzött ázsiai étel vagy pizza.

A fine dining éttermek látogatói egy elithez tartoznak, ők azok, akik fitness termekbe járnak, figyelik a kalóriákat, dietetikusuk van, megvásárolják az ilyen témákról szóló magazinokat és igyekeznek kisebb boltokban, közeli piacokon vásárolni, holott ezek drágábbak, mint a hipermarketek.

Egyes tudatosan étkező értelmiségi családok már saját tyúkfarmot tartanak a szépen nyírt füvű kertben, hogy friss tojást adjanak a gyerekeiknek reggelire. Ma már az is luxus, ha az amerikai háziasszonyok maguknak és családjuknak nap, mint nap főznek – erre, ha kötött munkahelyük van, már nincs idő.