Megboríthatja a tengerentúli utazások piacát a zikavírus terjedése

Forrás: MTI/turizmus.com

 2016. február 02. 13:04

Az ECTAA arról tájékoztatta tagjait, így a MUISZ-t is, hogy a WHO figyelmeztetést adott ki és nemzetközi horderejűnek nyilvánította a zikavírus folyamatos terjedését miatt Latin-Amerikában és a Karibi-térségben.

A közleményben úgy fogalmaztak, a vírus terjedése miatt szükséges az azt terjesztő szúnyogpopuláció szabályozása, a diagnosztikai vizsgálatok felgyorsítása és a vakcinák fejlesztése, hogy meg tudják védeni az embereket különösen a terhesség alatt. A legfontosabbnak most a megelőzést, a szúnyogcsípés elleni védekezést tartják, és erre hívják fel a lakosság figyelmét, ugyanakkor egyelőre nem látják indokoltnak az utazás vagy a kereskedelem korlátozását. Ugyanakkor már most több légitársaság arról számolt be, hogy több sok lemondás érkezik a térségbe irányuló utazásokra.

Közben a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata a zikavírus veszélyeire figyelmezteti a Brazíliába utazó magyar állampolgárokat.

A konzuli szolgálat honlapján megjelent tájékoztatásban kifejtették: a brazil egészségügyi minisztérium január 27-i adatai szerint 2015. október 22. és 2016. január 23. között 270 igazoltan zikavírussal fertőzött, mikrokefália betegséggel született gyermeket regisztráltak, és 3448 esetet vizsgálnak, hogy megállapítsák, valóban ez a vírus okozta-e a "kisfejűséggel" történt születést.

A brazil médiában hetek óta rendszeresen foglalkoznak a vírus okozta megbetegedések járványszerű terjedésével. Hangsúlyosan említik az amerikai elnök felhívását a vírus elleni védőoltás gyors előállítására és az Európai Betegségmegelőző Központ (ECDC) figyelmeztetését, hogy a várandós anyák kerüljék el Brazíliát. Ugyanilyen utazási tájékoztatást adott ki Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Kanada és Ausztrália konzuli szolgálata.

A brazíliai egészségügyi hatóságok komoly erőfeszítéseket tesznek a betegséget terjesztő Aedes Aegypti szúnyog élőhelyeinek csökkentésére és a lakosság felkészítésére a védekezéshez. A hadsereg állományának 60 százalékát is igénybe veszik erre a feladatra.

A kampány politikai vetületet is kapott, mivel az egészségügyi miniszter kénytelen volt elismerni, hogy az eddig megtett intézkedések elégtelenek, és "vesztésre áll a kormány" a vírus elleni küzdelemben. Dilma Roussef köztársasági elnök január 27-én ugyanakkor visszautasította a miniszter állítását.

Néhány nemzetközi légitársaság már jelezte, hogy visszatéríti azoknak a jegyeknek az árát, amelyeket állapotos nőknek adtak ki a vírus által érintett országokba.

A zikavírus szervezetbe jutását jelző tünetek nagyrészt azonosak a Dengue-láz tüneteivel. A fertőzött fejfájást, izomfájdalmat érez. A láz a megfertőződés utáni 3-7 napon belül jelentkezik, ezzel egy időben szemvörösödés és a szem mögötti fájdalomérzés alakul ki, továbbá hányinger tapasztalható - közölte a konzuli szolgálat.