Megdőlt az árrekord a tokaji borárverésen

Forrás: turizmus.com

 2018. április 22. 19:46

Londonból vitték el a leütött tételek csaknem harmadát a tokaji zsinagógában megtartott 6. Nagy Tokaji Borárverésen.

Az aukció történetében először lehetett külföldről élőben licitálni, amelynek eredményeként a leütések harmadára a londoni Pall Mall 67 klubból érkezett a nyertes licit. Nemcsak a távolból érdeklődtek azonban külföldiek: a tételek jelentős részét Tokajban licitálva vitték el németek, franciák, lengyelek - mondta el Laurent Comas, az árverést szervező Tokaji Borlovagrend tanács tagja.

Az egy palackra számított legmagasabb leütési árat a Grand Tokaj 1963-as 5 puttonyos tokaji aszúja érte el. A tizenkét palackot tartalmazó tételre is Londonból érkezett a nyertes licit; a borritkaság az 550 ezres kikiáltási árat megháromszorozva, 1,7 millió forintért kelt el, ami csaknem 142 ezer forintos palackárat jelent. Ilyen idős, muzeális bort most először árvereztek a tokaji boraukción.

Az aukcióra szánt borok válogatását Mészáros Gabriella nemzetközi borszakértő végezte a Master of Wine és Master Sommelier címekkel is rendelkező Ronn Wieganddal:  válogatásuk eredményeképpen 24 tokaji pincészet másutt nem megvásárolható, egyedi boraira lehetett licitálni, friss hordómintákra és palackozott tételekre egyaránt.

Árverés Tokajban

Fotó: turizmus.com

Az árverezett borok között száraz furmintok és hárslevelűk, késői szüretek, édes és száraz szamorodnik, 5 és 6 puttonyos aszúk is megtalálhatók voltak. Az idén új pincészetek és új területek is képviseltették magukat, a termelők minden eddiginél szélesebb körétől érkezett be a korábbi árverésekhez képest nagyobb számú tétel; ezek leütési összértéke csaknem 19 millió forint volt.

Az aukció célja, hogy a tokaji borvidéket nemzetközi szinten is ismertté és elismertté tegye, bevételével pedig segítse a borvidék fejlődését,  így a borlovagrend képes legyen akár önállóan olyan projekteket megvalósítani, amelyek más forrásból nem vagy nehezebben jöhetnének létre: borászati tanulmányi ösztöndíjakat, fejlesztéseket és a borturizmust elősegítő eszközöket, megoldásokat.