Megduplázódott a minisörgyárak száma Csehországban

 2014. március 13. 12:09

Megduplázódott az utóbbi három év alatt a minisörgyárak száma Csehországban. Jelenleg az országban 215 minisörgyár üzemel - közölte Jan Surán, a minisörgyárak cseh-morva szövetségének elnöke csütörtökön Prágában. Surán szerint a minisörgyárak száma 2015 végére mintegy 350-re emelkedhet.

A hatályos cseh szabályozás szerint az a sörgyár számít minisörgyárnak, amely maximum 10 ezer hektoliter sört főz évente. Eddig a határig a sörgyárak kedvezményesen adóznak.

A minisörgyárak sörei iránt egyre nagyobb a kereslet. A termékek 90 százalékát vendéglőkben adják el csapolt sörként, míg tíz százalék palackozva kel el. Jelenleg a minisörgyárakban főzik az évi cseh sörtermelés valamivel több mint egy százalékát.
"Az utóbbi három évben évente mintegy 50 minisörgyár kezdte meg működését. Az érdeklődés az itt főzött sörök iránt egyre nagyobb" - mutatott rá Jan Surán.


Statisztikai kimutatások szerint a minisörgyárak termelése tavaly éves szinten 15 százalékkal emelkedett. Ez azért is érdekes, mert az előzetes adatok szerint az egész cseh sörgyártás tavaly éves szinten mintegy 3-4 százalékkal csökkent.

A minisörgyárak termékei iránti érdeklődés növekedésének az sem akadálya, hogy ezek a sörök átlagban 30-50 százalékkal drágábbak, mint a nagy sörgyárak termékei. A minisörgyárak számára kedvező, hogy egyre több vendéglő igényli söreiket.
A termékek 90 százalékát vendéglőkben adják el csapolt sörként, míg tíz százaléka palackozva kel el.

Jan Surán szerint a minisörgyáraknak hagyománya van, hiszen a múltban szinte minden faluban, városban volt egy ilyen cég. Megjegyezte, hogy a minisörgyárak közül eddig egyik sem jutott csődbe, mindössze gazdát cserélt.

Surán azt szeretné, ha a minisörgyárak terén Csehország elérné az amerikai szintet.
"Az Egyesült Államokban ezek a sörpiac mintegy 10 százalékát ellenőrzik. Ez a sör drágábban értékesíthető, mint a nagy sörgyárak terméke, ezért gazdaságilag kifizetődő a vállalkozás. Erre a nagy sörgyárak is rájöttek, és például a világ legnagyobb sörgyárának, az Anheuser-Busch-nak számos minisörgyára van" - fejtette ki a cseh-morva minisörgyárak szövetségének vezetője.