Meghatározta stratégiai céljait a BAHART

Forrás: turizmus.com

 2015. december 19. 16:49

December 18-án rendkívüli közgyűlést tartott a Balatoni Hajózási Zrt. Ebben az évben utoljára ült össze a társaság 21 önkormányzatból álló tulajdonosi köre, hogy a BAHART jövőjét is meghatározó témákban döntsön.

A napirendi pontok között szerepelt a középtávú stratégia elfogadása, az igazgatóság kibővítése a vezérigazgató személyével. A közgyűlésen a tulajdonosok megismerték a BAHART elképzeléseit a Balaton fejlesztésére szánt, címzett támogatási forrás felhasználásával kapcsolatban is.

A közgyűlés leginkább várt napirendi pontja a BAHART 2016-2020 évekre szóló középtávú stratégiájának bemutatása volt. A társaság új menedzsmentje a stratégiaalkotás során részletesen vizsgálta a Balatoni Hajózási Zrt. gazdasági és műszaki hátterét, valamint működési folyamatait, amelyek elemzése megteremtette az alapot a stratégiai célkitűzések meghatározásához.

 

A Balatoni Hajózási Zrt. küldetése, hogy ügyfélorientált és hatékony működés mellett színvonalas víziközlekedési, turisztikai és műszaki szolgáltatásokat nyújtson a Balaton térségében – tájékoztatta a tulajdonos önkormányzatokat Kollár József vezérigazgató.

A stratégiai időszak kölcsönösen egymásra is ható feladatait 3 kiemelt alapcél köré csoportosította a cégvezetés – áll a társaság közleményében.

Alapvető elvárás, hogy a vállalat hatékony működéssel megfelelő eredményt biztosítson a tulajdonos önkormányzatok számára, annak érdekében, hogy azok jó befektetésnek tekintsék a Társaságban meglévő részesedésüket. A célok eléréshez növekvő árbevétel elérése mellett optimalizálni kell a működési költségeket, valamint a nagyobb hatékonyság érdekében fejleszteni kell a különféle vállalati folyamatokat.

A BAHART a jövőben kiemelten ügyfélközpontú vállalatként kíván működni, ezért folyamatosan javítja szolgáltatásainak minőségét és erősíti ügyfélkapcsolatait, továbbá korrekt és gyümölcsöző kapcsolatokat ápol tulajdonosaival és partnereivel.

A vállalat fejlettségi szintje jelenleg az elvárható alatti, működési háttere korszerűtlen. Az eredménycélok és ügyféligények teljesítése érdekében a Társaság átgondoltan és tervszerűen fejleszti műszaki és technológiai erőforrásait, továbbá az anyagi erőforrások mellett hangsúlyt fektet a megfelelő szervezeti feltételek kialakítására is.

A szezonzárást követően a társaság új vezetése előzetesen már pozitív 2015. évi eredményekről számolt be. Az évzáráshoz közeledve Kollár József megerősítette, hogy a cégvezetés szezon közbeni gyors beavatkozásainak is köszönhetően várhatóan mind az üzleti tervben szereplő célkitűzéseket, mind a 2014. évi eredményeket sikerül felülmúlnia a BAHART-nak. Mindezt ráadásul egy, a hajózás szempontjából kevésbé előnyös forró, kánikulai hétvégékkel teli nyári szezont követően.

Örömteli feladatként tekint a társaság arra, hogy a közgyűlés által elfogadott stratégia megvalósítását össze kell hangolnia az időközben született kormányhatározattal, mely szerint kétszer 2 milliárd forint fejlesztési támogatást kap a Balatoni Hajózási Zrt. A Társaság esetében nevesített források felét a hajópark korszerűsítésére fordítja a vezetés, mindez 3 új hajó beszerzésére és további hajók, valamint a kompok felújítására ad lehetőséget.

A másik, kikötőfejlesztésre szánt kétmilliárdos csomag legfontosabb eleme egy ipari kikötő építése lesz az északi parton, ennek költségei a 800 millió forintot is elérhetik. A maradék összegből a közforgalmú kikötők fejleszthetők.