Mégis lesz kongresszusi központ?

 2013. november 24. 14:21

November 22-én kormányhatározat jelent meg az új budapesti konferencia-központ létesítésének előkészítésével kapcsolatos intézkedések megtételéről, valamint a szükséges források biztosításáról. A fejlesztés állami beruházásként valósulna meg, kiemelt projektként, uniós források bevonásával.

A kormány a november 22-i Magyar Közlönyben megjelent határozatában felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) útján - azonnal tegyen javaslatot a beruházás megvalósítására legalkalmasabbnak ítélt ingatlanra, és tegye meg az állami építési jogosultság biztosítása érdekében szükséges intézkedéseket. A tárcavezetőnek az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos (Fürjes Balázs) közreműködésével ki kell dolgoznia a megvalósítás részletes jogi és pénzügyi konstrukcióját, amely biztosítja, hogy a beruházás - a megfelelő közbeszerzési forma keretében - állami beruházásként valósuljon meg, valamint a megvalósuló építmény állami tulajdonba kerüljön.

A beruházás felelőse az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, neki kell kidolgoznia a beruházási programot a nemzeti fejlesztési miniszter - MNV Zrt. útján történő - közreműködésével és az érintett szakmai szervezetek bevonásával. A kormánybiztosnak 2014. február 15-ig előterjesztést kell készítenie a kormány részére a megfelelő ingatlan és a beruházás részletes jogi és pénzügyi konstrukciójának bemutatásáról.

Az előkészületi munkákra már a 2013-as költségvetésben fedezetet kell találni, a beruházás finanszírozását pedig uniós támogatásból tervezi megvalósítani a kormány.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak (Lázár János) a kormánybiztos közreműködésével már 2013. december 15-ig intézkednie kell arról, hogy a beruházás kiemelt kormányzati beruházássá tudják nyilvánítani és arról, hogy - amennyiben az lehetséges - az Európai Unió 2014-2020-as tervezési és programozási időszakára vonatkozó operatív programok keretében, uniós fejlesztési támogatásként rendelkezésre álljanak a beruházás megvalósításához szükséges egyéb pénzügyi források. (Kiemelt beruházásként a beruházással kapcsolatos engedélyezési eljárások egyszerűbb és gyorsabb eljárási rendben intézhetők.)

Mint emlékezetes, korábban a Hungexpo Zrt. és a Syma is készített terveket a régóta várt nagy befogadóképességű kongresszusi központ megvalósítására, de egyik sem jutott el kormányhatározat szintjéig. A legmesszebb a Tüskecsarnokkal kapcsolatos terv jutott, mely szerint az eredetileg az 1996-ra tervezett Bécs-Budapest világkiállításra épült csarnokot alakították volna át. Ám a Tüskecsarnok korábbi vagyonkezelője, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium lemondott végül erről, csak magántőkéből kívánta megvalósítani a beruházást, de az erre kiírt befektetői pályázat eredménytelenül zárult.