Megjelent a francia Michelin-kalauz

Forrás: www.trademagazin.hu

 2015. február 05. 15:25

Másodszor kapta meg a legmagasabb elismerést, vagyis a három csillagot Yannick Alléno párizsi séf a Michelin étteremkalauz idei franciaországi kiadásában, amely két új helyi konyhát is a legkiválóbbak közé sorolt – derült ki a kalauz hétfői párizsi bemutatóján.

A 46 éves Yannick Alléno, akit a rivális Gault et Millau kalauz októberben az év séfjének választott, júliusban vette át a párizsi Champs-Elysées-n található Pavillon Ledoyen konyhájának vezetését. Miután 2007-ben egyik előző munkahelyét, a Meurice hotel éttermét is három csillaghoz juttatta, idén új konyháját is a legjobbak közé emelte.

A másik új háromcsillagos francia étterem a La Bouitte, amely az Alpokban 2500 méter magasan fekvő Saint-Martin-de-Belleville-ben van. Neve a helyi nyelvjárásban házikót jelent, és negyven évvel ezelőtt raclette-et és fondüt kínált a síelőknek. Tulajdonosai azóta átépítették, kibővítették, ma szálloda is várja a vendégeket. Michael Ellis, a Michelin nemzetközi igazgatója a helyi tavak halaiból készített fogásaikat dicsérte.

A kalauz idei kiadását kivételesen a turizmusért is felelős francia külügyminiszter mutatta be, hogy az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára is felvett francia gasztronómiát támogassa. A világ országai közül Franciaországba látogat a legtöbb turista, az ország egyik fő vonzereje az éttermi kultúra.

A világ 111 három Michelin-csillagos étterme közül 26 francia. A kétcsillagos konyhák száma Franciaországban nyolcvan (köztük hét új étterem), az egycsillagosok száma 503 (37 új étteremmel), így összesen 609 étterem került az idei francia Michelin-kalauzba.
(Magyar Nemzet Online, MTI)