Megjelent a Közétkeztetési Szakácsverseny 2019-2020. évi kiírása

Forrás: turizmus.com

 2019. február 28. 15:39

2019. május 23-ig jelentkezhetnek azok a közétkeztetésben dolgozó csapatok, amelyek részt vennének a Közétkeztetési Szakácsversenyen.

2019. május 23-ig jelentkezhetnek azok a közétkeztetésben dolgozó csapatok, amelyek szeretnének részt venni a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH)által szervezett versenyen. A KÖSZ egyik médiatámogatója ezúttal is a Vendéglátás magazin.

Az idei évben induló, többfordulós szakácsverseny fővédnöke Nagy István agrárminiszter, Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára és Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke. A versenynek két szakmai védnöke van, Hamvas Zoltán, a Magyar Bocue ’d Or Akadémia elnöke, és Zoltai Anna, az Élelmiszer Higiénikusok Társasága alelnöke.

A verseny szakmai támogatói: Élelmiszer Higiénikusok Társasága (ÉHT), Magyar Bocuse d’Or Akadémia, Pannon Gasztronómiai Akadémia, Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI), Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ), Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ), Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), valamint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ).

Az étkezési kultúra fejlesztése a cél

Fotó: maxpixel.net

A verseny témája ezúttal a nyári ételek lesznek, a hagyomány és a megújulás jegyében. Ezzel kapcsolatban a versenyző csapatoknak az a feladata, hogy a tradicionális hazai nyári ízeket képviselő, a közétkeztetésben is elkészíthető, felnőtteknek szánt, komplettált, háromfogásos ebédet tervezzenek meg és tálaljanak a modern gasztronómia jegyében. A nettó nyersanyagköltség 550 Ft/ adag lehet.

A széleskörű szakmai összefogással patronált versenynek az a célja, hogy az évszakhoz köthető szokások és hagyományos ízek megőrzése mellett modernizálják az ételeket, igazítsák azokat a mai kor követelményeihez. Fejlesszék az étkezési kultúrát, széles körben ismertessék meg az évszakokhoz és a szokásokhoz kötődő ételeket, népszerűsítsék a hazai, friss alapanyagok felhasználását, eközben pedig szakmailag fejlődjenek a versenyzők, erősödjön a csapatmunka.

A verseny kiírói 3+1 fős csapatok nevezését várják, akik közül legalább 1 főnek 35 év alattinak kell lennie. Kötelező új elem, hogy a csapat irányítójának élelmezésvezetőnek, vagy vendéglátó-ipari üzletvezetőnek kell lennie, vagy rendelkeznie kell középfokú vendéglátóipari szakképesítéssel, vagy öt éves közétkeztetés irányítói gyakorlattal.

Étkeztető cégenként, konyhánként több csapat is nevezhet a háromfogásos, felnőtt étkezőknek szánt menüjükkel, melynek előételből vagy levesből (hideg vagy meleg),főételből, és desszertből kell állnia. Alkalmilag, a versenyre szerveződött csapatok is nevezhetnek, nekik azonban be kell nyújtaniukegy olyan közétkeztető főzőkonyha támogatását, amelynek NÉBIH minősítése legalább 80 %-os.

A versenymunkáknál kötelező elem a friss alapanyagokból készült lecsó (zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom), kötelezően használni kell hazai nyári, friss idényzöldséget, idénygyümölcsöt – legalább kettőt – és mézet. Tiltott az édesítőszer, a hozzáadott édesítőszert tartalmazó összetett alapanyag, az ízfokozó, a hozzáadott ízfokozót tartalmazó összetett alapanyag, az élelmiszer színezék, a hozzáadott élelmiszer színezéket tartalmazó összetett alapanyag használata.

A versenyre jelentkezni a NÉBIH-hez küldött nevezési lappal lehet, amit elektronikus úton várnak a szervezők a következő címre: eki-rendezveny@nebih.gov.hu. A nevezési lap letölthető a KÖZSZÖV, az MNGSZ és a NÉBIH honlapjáról, és kérésre a szervezőkis megküldik.

A nevezés ingyenes, de támogató közétkeztető főzőkonyhához kötött.

A verseny három fordulós. A selejtező 2019. június 25-ig lezárul. A régiós elődöntőket szeptember és november között rendezik meg, az országos döntőt pedig 202 februárjában tartják. Számos értékes díjat, különdíjat adnak kia régiós döntőkben és az országos döntőben is.

A versennyel kapcsolatos kérdésekről további információkat adnak a szervezők:

Zoltai Anna (30-499-18-05, e-mail: zoltai.anna@zolann.hu), és az MNGSZ képviseletében Némedi József (tel: 30-459-65-70, e-mail: nemedijozsef66@gmail.com).