KSH-helyzetkép a turizmus, vendéglátás ágazat 2020-as évéről

Forrás: turizmus.com

 2021. július 26. 18:26

Megjelent a KSH Helyzetkép a turizmus, vendéglátás ágazatról, 2020 című kiadványa, amely a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás és utaztatás helyzetének alakulását veszi górcső alá.

A Covid-19-járvány miatti korlátozó intézkedések 2020-ban markáns visszaesést okoztak a turizmus és vendéglátás szinte minden szegmensében. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma több mint a felével, az üzleti célú egyéb szálláshelyeké ennél kisebb mértékben csökkent 2019-hez képest. A külföldre látogató magyarok kiutazásainak száma mintegy felére esett vissza, illetve a más országból hazánkba érkezők is kevesebben voltak, mint egy évvel korábban – írja ismertetőjében a KSH.

A kiadványból az is kiderül, hogy a vendéglátás forgalmának volumene 32 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A kereskedelmi vendéglátás forgalma 32 százalékkal, a munkahelyi és közétkeztetést végző vendéglátó egységeké 27 százalékkal esett vissza.

A kiadvány szerint a korlátozások egyik nagy vesztese a vendéglátás volt

Fotó: 123rf.com

Európára kitekintve a kiadvány megállapítja, hogy a turisztikai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számában a legnagyobb mértékű, 70 százalék feletti csökkenés Cipruson, Görögországban és Máltán, a legkisebb (31%) pedig Hollandiában következett be.

A kiadvány innen tölthető le.