Megjelentek a GINOP ez évi keretei

Forrás: turizmus.com

 2015. március 25. 21:44

A Magyar Közlöny 38. számában olvashatóak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2015. évre szóló fejlesztési keretei, köztük számos turisztikai vonatkozású kiírás várható.

A program számos idei felhívásának lesz haszonélvezője a turizmus. A kis- és középvállalkozások versenyképességének javításáról szóló 1. prioritásban 2015-ös meghirdetéssel 2 milliárdos keretösszeg áll rendelkezésre a TDM-ek fejlesztésére, a felhívás megjelenése szeptemberre várható. A nemzeti turisztikai marketing és keresletösztönző programra 8,35 milliárd Ft összegben jelenik meg felhívás, a kiemelt eljárásban meghirdetett támogatási konstrukció kedvezményezettje a Magyar Turizmus Zrt.

A kifejezetten a turizmusról szóló 7. prioritás keretében a tartós állami tulajdonú kulturális örökségek turisztikai hasznosítására 10 milliárd forint összegben jelenik meg idén, várhatóan júliusban kiemelt támogatási konstrukció, melyre a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ nyújthat be fejlesztési projekteket. Az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztésére 2015-ben 3 milliárd Ft keretösszegű felhívás jelenik meg a tervek szerint augusztusban. A kiemelt eljárásrendben elbírálásra kerülő kiírásra a Magyar Természetjáró Szövetség, a Magyar Vitorlás Szövetség, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., illetve a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség pályázhat. A gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztésére ebben az évben 4, a nemzeti parkok komplex turisztikai fejlesztésére 4,5 milliárd Ft értékben várhatók pályázatok, kiírásuk augusztusban várható. Az előbbire a minősített hazai gyógyhelyek, utóbbiakra a nemzeti parkok pályázhatnak.

A GINOP-ban 2020-ig kulturális és természeti örökséghelyszínek attrakciófejlesztéseire, illetve hálózatos termékfejlesztésekre rendelkezésre álló források összege eléri a 111 milliárdos Ft-ot. Támogatott turisztikai projektek költsége a GINOP-ban rögzítettek szerint beavatkozásonként vagy kulturális helyszínenként nem haladhatja meg a maximum bruttó másfél milliárd forintot (UNESCO világörökségi helyszínek esetén pedig a három milliárd forintot). A turizmus területén működő kkv-k –  más ágazatok vállalkozásaival együtt – további vissza nem térítendő pályázati forrásokért versenyezhetnek energetikai és informatikai fejlesztések, K+F támogatások területén. Minőségjavító szolgáltatásfejlesztésekre pedig igen kedvezményes pénzügyi eszközök (pl. hitel) állnak majd rendelkezésre.