Megkezdődik a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély kertjének felújítása

Forrás: MTI

 2014. március 26. 15:36

Uniós források felhasználásával mintegy 240 millió forintból megkezdődik a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély 22 hektáros történeti kertjének felújítása.

A szerdai, fehérvárcsurgói projektnyitó rendezvényen Marjay Gyula, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója elmondta, hogy a felújítás első ütemében megújul a park központi része, fákat, cserjéket telepítenek, megvalósul a korábban kiszáradt tó rekonstrukciója, valamint újjáépítik a kerti pavilonokat, hidakat. A munkálatok december végére befejeződnek.

A projekt megvalósításához az MNV visszavásárolta a park egyes részeit és a kapcsolódó épületeket. A főigazgató kiemelte: az erőfeszítéseknek köszönhetően a "múlt sebei begyógyulhatnak".

Fotó: MTI

 

Marjay Gyula emlékeztetett arra, hogy a kastélyépület korábban kívül-belül teljesen megújult, új funkciókat kapott, de már dolgoznak az egykori mosóház épületének felújításán is, ahol látogatóközpont, kerékpárkölcsönző létesül.
Törő Gábor (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője jelezte, hogy a kastélypark területén fekvő sportpálya akadályozza a felújítást, de a sporttörvény szerint nem lehet addig megszüntetni, amíg új pálya nem épül. Közölte: a források rendelkezésre állnak, de az új helyszínt közösen kell megtalálnia az érintetteknek.

Hangsúlyozta, hogy az MNV Zrt. jóvoltából a fehérvárcsurgói kastély és a csókakői vár is évről évre szépül. Emellett a nádasdladányi Nádasdy-kastélyban is felújítások zajlottak, de tervben van az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély rekonstrukciója is. Hozzátette: a móri önkormányzat 200 millió forintos nyertes pályázatának köszönhetően hamarosan turisztikai célú felújítás indul a Lamberg-kastélyban is.

Gróf Károlyi György, a kastélyt üzemeltető Károlyi József Alapítvány alapítója kiemelte: a műemlékegyüttes nemcsak az épületből, hanem annak környezetéből is áll. Örömét fejezte ki, hogy "az egymásra utaltságot" az illetékes szervek és az állam képviselői is felismerték, így olyan döntések születtek, amelyek lehetővé teszik a komplexum turisztikai vonzerejének növelését.

A rendezvényen kiosztott sajtóanyag szerint a 20. század első évtizedeiben Hein János tervei alapján alakították ki a kastélyt körülvevő angolparkot.
A projekt keretében az 1911-es tervek alapján újítják fel a kastély kertjét. Helyreállítják az egykor a kertben található tavat, ahol jelenleg nádas található. A tó folyamatos vízpótlását a közelben folyó patak biztosítja majd. Az eredeti tervek alapjá n visszaállítják a csipketeraszról a tóhoz vezető lépcsősort, rekonstruálják a kerti építményeket és sétányokat, valamint felújítják a park növényállományát.

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély 1844-1853 között klasszicista stílusban épült. Az 1910 körül romantikus stílusban átalakított kastélynak a II. világháború után többféle - nem odaillő - funkciója volt. 1979-re olyan rossz állapotba került, hogy az addig ott működő gyermekotthont ki kellett költöztetni és onnantól a kastély két évtizedig lakatlan volt. 1999-ben megkezdték a romos épületegyüttes helyreállítását a család tulajdonában levő Fehérvárcsurgói Károlyi Kastély Fejlesztő és Üzemeltető Zrt. koordinálásával.
Az elmúlt években elsőként a kápolnát állították helyre, ahol gyertyafényes koncertekre várják a zenekedvelőket, ezt követően rendbe hozták a kastély északi és déli oldalszárnyát, valamint a szökőkutas díszudvart. Az egyik oldalszárnyban éttermet nyitottak és 22 vendégszoba is várja az érkezőket.

2011 szeptemberében adták át a középső, felújított épületrészt. A teljes épületegyüttes felújítására mintegy másfél milliárd forintot költöttek. A kastélyban helyezték el Fejtő Ferenc könyv- és archívumállományát, valamint a történelmi Magyarország településeit megörökítő 50 ezer darabos képeslapgyűjteményt is.