Megkezdődött a közel kétmilliárdos Agóra-projekt Nyíregyházán

Forrás: MTI

 2014. március 06. 14:15

A csaknem kétmilliárd forint összköltségű, jelentős részben uniós támogatásból finanszírozott KultúrSziget-Agóra Nyíregyháza című projekt keretében megkezdődött a helyi Váci Mihály Kulturális Központ teljes körű rekonstrukciója a nyírségi megyeszékhelyen.

Az 1,95 milliárd forint értékű beruházással a mára igen leromlott állapotú kulturális központ mellett további belvárosi kulturális intézményben, a Kölyökvárban, a Városi Galériában, a Pál Gyula Teremben és a Kodály Zoltán Általános Iskolában is korszerűsítési munkálatok kezdődnek. A beruházás alapkövét csütörtökön helyezte el a kulturális központ mellett zajló építkezésnél Kovács Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP), Bán Ferenc építész és Petneházy Attila fideszes önkormányzati képviselő.

 

Az átalakítások összesen 8500 négyzetméter területet érintenek az öt intézményben. A projekt keretében megtörténik a művelődési központ teljes felújítása: a Kossuth-díjas Bán Ferenc tervei alapján épült, 1981 novemberében átadott központban elvégzik többek között a nyílászárók cseréjét, a fűtés- és elektromos rendszerek rekonstrukcióját, az épület külső és belső felújítását.

Kialakítanak 1700 négyzetméternyi közösségi és 1100 négyzetméter multifunkcionális teret, különböző rendezvények tartására egy majdnem 700 négyzetméteres úgynevezett mobil tér áll majd rendelkezésre. A pályázatban az önkormányzat vállalta, hogy a funkcióbővítés után is megőrzi arculatát a művelődési központ épülete, amely Nyíregyháza jelképévé vált és helyi védelem alatt áll.

Kovács Ferenc polgármester az ünnepségen elmondta: Nyíregyháza emblematikus épülete sok éve hozzá méltatlan állapotban van és nagy szükség volt a felújítására. Ezzel egy olyan kulturális intézményrendszer jön létre, ami nagyon komoly alapokat jelent a város kulturális életének - fogalmazott a városvezető.

Az épületet tervező Bán Ferenc az eseményen arról beszélt, hogy erről a házról ugyan nagyon sok minden rosszat mondtak, de nincs olyan európai ország, amelynek építészcsoportjai ne tekintették volna meg az egyedülálló formájú épületet. Voltak itt Kínából, Japánból és az Egyesület Államokból olyan egyetemi professzorok és építészhallgatók, akiknek véleménye "helyre tette" a negatív kritikákat - mondta el az építész. A nagy tömegű, de légiesnek tűnő épület alig támaszkodik a földre, látványa alapján két széles lépcsősorral kapcsolódik a talajhoz, megjelenése a lebegés látszatát kelti.

A teljes beruházás megvalósítása 2014 őszére fejeződik be. A fejlesztéshez az önkormányzat több mint 1,6 milliárd forintos összegű támogatást nyert el.