Megmérettek Bács-Kiskun borai – videó

Forrás: turizmus.com

 2019. november 15. 18:23

Borbemutató, kóstolók és jótékonysági borárverés a II. Bács-Kiskun Megyei Bormustrán, amelynek idén is a kecskeméti Sheraton Hotel konferenciaterme adott otthont.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kiemelten fontos feladatának tekinti a megye borturizmusának segítségét, hogy ezzel borai a szőlőterületek nagyságához mérten kellő elismerésben részesüljenek. E cél érdekében rendezte meg a II. Bács-Kiskun Megyei Bormustrát november 14-én, amelyen a legkiválóbb borászok, pincészetek kaptak lehetőséget a bemutatkozásra.

A Bormustra vendégeit köszöntötte Gál Zsombor (Magyar Turisztikai Ügynökség), jobbra a házigazda, Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

Fotó: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

A rendezvény fővédnöke Nagy István agrárminiszter, házigazdája Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke volt. A nagyszabású programon –a megye meghatározó tisztségviselői, vezetői, borkedvelői, turisztikai és vendéglátóipari szakemberei mellett – részt vett Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség Bor- és Gasztromarketing Főosztályának vezetője is – tájékoztattak a szervezők.

A megyei borpaletta idén kiegészült vajdasági kiállítókkal, kóstoltatókkal is. A borászok négy-négy borral készültek a bemutatóra, illatos fehér, nem illatos fehér, rozé és vörösbor kategóriában, amelyekből az est folyamán a borkedvelő és -értő közönség szavaztak.

A borászok négy-négy borral készültek a bemutatóra

Fotó: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

A szavazatok alapján a Bács-Kiskun Megyei Bormustra Bora címet idén a csátaljai Nagyhegy Pincészet 2019-es Nero Roséja kapta.A Bormustrán bemutatkozott egy határon átnyúló projekt keretében készült könyv is, amely Bács-Kiskuntól a vajdasági Szerémségig a legkiválóbb pincészetekbe kalauzol el. A kapcsolódó kiállítás pedig a térség pincészeteit, történeti örökségét tárta az érdeklődők elé.

A megye borainak népszerűsítésére Bács-Kiskuntól a Vajdaságig tartó borutakat bemutató térkép, valamint egy új imázsfilm is készült (lásd alább), a bor iránti elköteleződést és életérzést tolmácsolva a nézőnek.

 

Csakúgy mint tavaly, idén is tartottak jótékonysági célú árverést a Bormustrán. Az árverésen befolyt 421 000 forintot a Kárpátokban megbúvó, kicsiny magyar faluban, Háromkúton élő gyermekeknek és családjaiknak ajánlották fel, hogy ezzel is hozzájáruljanak a szórványokban élő magyarok fennmaradásáért.