Pénteken nyílik a Pénzmúzeum panorámás tetőterasza

Forrás: turizmus.com

 2023. június 15. 15:54

A Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő, a Pénzmúzeumnak is helyet adó egykori Postapalota tetőterasza, mely a nyilvánosság előtt mindeddig zárva volt, június 16-tól megnyitja kapuit.

A Pénzmúzeum Panoráma Terasz megnyitásának célja, hogy a látogatók még szélesebb körben, még részletesebben ismerhessék meg az épületet. Április közepén hasonló céllal adták át az „Évszázados értékünk –Korcsolyapályától a Pénzmúzeumig” című új, időszaki kiállítást is. A tárlat az ingatlan múltján keresztül Sándy Gyula építészmérnököt igyekszik reflektorfénybe állítani – közölte lapunkkal a Pénzmúzeum.

penzmuzeum_terasz

A Pénzmúzeum Panoráma Teraszán egy kávézó is helyet kapott

Fotó: Pénzmúzeum

Sándy 100 éve tervezte meg a Széll Kálmán tér és Buda ikonikus épületét. Az építészmérnök kedvelte a középkori architektúrát, gyermekkorában kedves várai (Murány vára, a trieszti Miramare-kastély) nagy hatást gyakoroltak rá, ezért munkáin – így az élete főművének tekinthető Postapalotán is – hangsúlyosak a várszerű elemek, bástyák, körtornyok. Noha az épület robusztus, a tervező a legfelső szintet hátraugratta, emiatt nemcsak optikailag látszik kevésbé magasnak az épület, de az építészeti megoldás tetőterasz kialakítását is lehetővé tette.

penzmuzeum_terasz

Kilátás a teraszról a Széll Kálmán térre

Fotó: Pénzmúzeum

Az ingyenesen felkereshető Pénzmúzeum Panoráma Terasz – ahol egy kávézó is helyet kapott – idén a múzeum látogatói számára érhető el. A látogatási idő a múzeum nyitva tartásához igazodik, kivéve a Múzeumok Éjszakáján. Június 24-én ugyanis délután 4 és éjfél között vezetett túra keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők a ház és a terasz érdekességeivel. Az időpontokra ide kattintva lehet jelentkezni.