Megnyílt a Deseda-Kalanderdő

Forrás: MTI

 2015. május 10. 13:45

A Gombás-Desedai Parkerdő és Arborétum területén, az ország leghosszabb mesterséges tavának partjainál 17,5 hektáron Deseda-Kalanderdő néven új turisztikai attrakciót alakított ki a SEFAG Zrt. uniós támogatás segítségével, amelyet pénteken nyitottak meg a nagyközönség előtt.

A közel 130 millió forintos fejlesztés megnyitása alkalmából Barkóczi István, a SEFAG Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. az elmúlt öt évben összesen 1,572 milliárd forint támogatást nyert a 2,254 milliárd forint értékű beruházásaihoz. A projektek jelentős része közjóléti objektumok létrehozásáról, megújításáról szólt. A társaság Somogy megyében két arborétumot, erdei iskolát, erdei vasutat, 9 parkerdőt, 4 ökoturisztikai központot működtet, és a közeljövőben avatja a Zselici Csillagparkot.

Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a vidék fejlesztése, az emberek vidéken tartása nagyon fontos állami feladat. Mint kifejtette, tavaly a huszonkét állami erdőgazdaság - köztük a somogyi - 44 közjóléti-turisztikai célú beruházást hajtott végre, idén ez a szám meg fogja haladni a százat. Az elmúlt öt évben 50 kilátót építettek, vagy újítottak fel, továbbá 34 erdei iskolát működtetnek, amelyek több mint 1300 gyereknek tudnak szálláshelyet biztosítani. Az erdőgazdaságok 11 kisvasutat üzemeltetnek összesen 163 kilométernyi pályahosszon, amelyeken évente 750 ezren utaznak. A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy befejeződött a Kéktúra útvonal felújítása, amely mentén számos szálláshely, szolgáltatás és attrakció várja a látogatókat országszerte.

A megnyitón Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a városiaknak meg kell dolgozniuk a természettel való kapcsolatukért. "Kaposvár és a SEFAG mindent megtesz azért, hogy ez a kapcsolat korrekt, normális legyen, mert az itt élők tudják - az ország egyik legromantikusabb tavának tulajdonosaként -, hogy a természet jól el van nélkülünk, mi viszont nem tudunk ellenni a természet nélkül" - fogalmazott.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere elmondta, a Kalanderdő jól illeszkedik a város fejlesztési stratégiájához, hiszen a somogyi megyeszékhely számára elsődlegesen az élelmiszeripar, a gépipar és a turizmus jelenti a kitörési pontokat.
A Deseda-Kalanderdő a kisebb és a nagyobb gyerekek számára kínál élményeket, így főként a családoknak lehet kedvelt pihenőhelye, osztálykirándulásokat, tanulmányutakat szervezhetnek ide. A beruházás részeként többek között víz fölé nyúló madárfigyelőt, és egyéb, a természet megfigyelésére alkalmas helyeket építettek, illetve alakítottak ki, és lombfedeles tanterem épült ki tematikus tanösvényekkel. A kisebbeket fajátékokkal teli kalandjátszó, a nagyobbakat erő- és ügyességi elemekkel, sportszerekkel teli kalandpálya várja egész évben, ingyenesen.

A beruházás tervezésekor gondoltak a fogyatékkal élőkre is, számukra is lehetőséget teremtve a kalandra. Ennek jegyében készült el a "guruló tanösvény" és került fel minden táblára Braille-írással is a tájékoztató szöveg.