Megnyílt a felújított hollókői falumúzeum

Forrás: MTI

 2014. március 25. 17:21

L. Simon László kormánybiztos jelenlétében átadták Hollókőn a felújított falumúzeumot és a vendégházként működő Bátki-házat. A 3 millió forintos beruházásban mindkét épület külseje, a múzeum belső tere is megújult, tárgyi eszközei gazdagodtak.

A felújításokat 1,5 millió forinttal támogatta a Nemzeti Kulturális Alap. A kormánybiztos, egyben az NKA alelnöke elmondta: az alap Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiumához tavaly 130 pályázat érkezett 1,5 milliárd forintos igénnyel, ezek közül 115-öt tudtak támogatni 1 milliárd 193 millió forintos összeggel.

L. Simon László azt is kiemelte, hogy ebben a négy évben fogadta el az Országgyűlés a világörökségek védelmét szolgáló törvényt is. Hozzátette: Hollókőn nem kell megmagyarázni, hogy ez miért óriási lépés, hiszen a Nógrád megyei falu 1987 óta világörökségi védettséget élvez.

Becsó Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke az átadási, újranyitási ünnepségen arról számolt be, hogy a kormány kiemelt támogatásának köszönhetően elkezdődött Hollókő ófalujának megújítási programja. Nemcsak Hollókőnek fontos ez, a beruházások az egész térség turizmusának fellendüléséhez járulhatnak hozzá - mondta a képviselő.

Szabó Csaba (Fidesz-KDNP), Hollókő polgármestere a részletekről elmondta: az építészeti jellege miatt kiemelten védett Bátki-ház korábban a megyei önkormányzat tulajdonában volt, a falu két éve kapta meg ingyenesen egy megállapodás keretében kilenc másik épülettel együtt. A Kossuth utcai falumúzeumon kijavították a tetőszerkezetet, felújították a hozzávezető járdát, pótolták a lábazat hiányzó köveit, megerősítették a pince födémét. Lecserélték az elöregedett elektromos hálózatot, a világítótesteket a múzeumi használatnak megfelelően alakították ki.

A Petőfi utcában lévő Bátki-házon homlokzati és állagmegóvási munkákat végeztek, kijavították a tetőt, eredeti technológiával végezték el a külső és belső meszelést, emellett felújították a házhoz vezető terméskőjárdát.