Megnyílt a pozsonyi karácsonyi vásár

Forrás: MTI

 2013. november 24. 12:31

A pozsonyiak közös karácsonyfáján elhelyezett több mint 20 ezer égőből álló díszkivilágítás felkapcsolásával megkezdődött péntek délután a pozsonyi karácsonyi vásár.

A karácsonyi vásár, amely már évek óta a legtöbb látogatót vonzó téli rendezvénynek számít Pozsonyban, ezúttal is egy hónapon át, december 23-áig tart nyitva, és több óvárosi helyszínen zajlik.

A rendezvény központi helyszíne ezúttal is az Óváros téren felállított nagyszínpad, illetve az ugyanott és a Ferencesek terén kialakított standváros lesz. Több kísérőrendezvényt tartanak a régi nemzeti színház előtt, a jelenlegi Hviezdoslav téren, valamint az idén először a Szent-Márton székesegyház előtt is, ahol néhány napra a középkor hangulatát idéző vásárt építenek fel.

A karácsonyi rendezvény kulturális programjának kínálata az idén szerényebb lesz a korábbi évekhez képest: mintegy hétszáz fellépő váltja majd egymást a rendezvény központi színpadán, ez azonban csak alig több mint fele a tavalyinak.

Csökkent az Óváros téren kialakított vásár standjainak száma is, míg néhány éve csaknem másfél száz árus kínálta portékáit a vásáron, tavaly már csak száz, idén pedig 80 stand üzemeltetésére adott engedélyt az önkormányzat. Ezek mintegy kétharmadukban népművészeti termékeket, karácsonyi ajándékokat és díszeket árulnak, a többi pedig az ételről-italról gondoskodik.