Megnyílt az első IoT-hostel Japánban

Forrás: M2M Zóna

 2016. augusztus 28. 11:18

Fukuokában nyitotta meg kapuit az &AND Hostel, ahol a vendégek kipróbálhatják, hogy milyen érzés lehet egy igazi okosotthonban élni.

A Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) már évek óta egyre látványosabban megjelenik a szálloda- és vendéglátóiparban is. Egyes amerikai hotelekben például már robotok szállítják a recepciós pulttól a vendégszobáig a megrendelt apróságokat, de már szinte megszokott a nevesebb láncoknál, hogy valamilyen telefonos alkalmazás segítségével nyitható az ajtóra szerelt intelligens zár.

A japán szálloda tulajdonosai azonban egy következő szintre szeretnének lépni. Tizenegy szobájukból négyet több okoseszközzel is felszereltek, így egyebek között telefonnal nyitható az ajtó, szabályozható a világítás és a hőmérséklet is - olvasható az M2Mzóna oldalán.

Arról nem szól a tudósítás, hogy okostelefonnal kell-e ágyba bújni is?

Ezen felül beszereltek egy virtuális ablakot is, amely bármilyen képet ki tud vetíteni, így a vendég Hawaii-ban vagy egy sűrű erdő mélyén találhatja magát, de az ablak még az ébresztésben is besegít. A személyzettel való távolról történő kommunikációt a BOCCO apró robot biztosítja, mely szintén okostelefonnal együtt működtethető. Ha az ajtóra szerelt szenzorok alapján valaki megérkezett a szobába, akkor a recepcióról azonnal megkérdezhetik a vendéget, hogy szüksége van-e valamire.

A hostel weblapján található lista alapján jól látszik, hogy több közösségi finanszírozásban felkarolt, japán gyártmányú terméket használnak. Ezek közé tartozik az előbb említett Atmoph Window vagy a kis méretű robot is, de olyan nagyobb gyártók termékeit is felhasználták, amelyek már beváltak a nemzetközi piacon. Idesorolható az August intelligens zárja vagy a Philips Hue internetre csatlakozó izzó is.

Szintén egy világcég terméke a kísérleti fázisban lévő Sony SmartEyeglass, amely a japán gyártó válasza a Google azóta hibernált okosszemüvegére. A kiterjesztett valóságra (AR) képes viselhető eszközzel a szálloda tulajdonosai speciális túrát ajánlanak a látogatóiknak, akik így különleges módon is felfedezhetik Fukuoka városát.

Az &AND Hostel kifejezetten kisméretű szállodának számít, ezért feltételezhetően könnyebben vezetik be az új technológiákat, mint a globális hotelláncok. Lépésük jól jelzi, hogy ma már egyszerűen, a piaci forgalomban lévő termékekből is fel lehet szerelni a szobákat a Dolgok Internetéhez köthető okosfejlesztésekkel.

Forrás: JapanTimes.com, Engadget Japan