Megnyílt az Expo 2015

Forrás: turizmus.com

 2015. május 01. 17:17

Megnyílt pénteken a milánói világkiállítás, az Expo 2015. A rendezvényre már az első nap tízezren látogattak el.

Megnyitó beszédében Matteo Renzi olasz miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a világkiállítás reményt és fordulatot akar adni a világ válságövezeteinek. A kormányfő köszönetet mondott az Expo 2015-öt megvalósító tízezer munkásnak is, úgy fogalmazva, hogy Olaszországnak "ma kezdődik a holnap!"

A nyitóünnepségen videón bejelentkezett Ferenc pápa is, és azt kérte, hogy a világkiállítás "globalizálja a szolidaritást", kenyeret és méltóságteljes munkát adva a világban éhező millióknak.

 

Sergio Mattarella olasz államfő nem volt jelen a megnyitón, de a televízióban mondott beszédében Olaszország számára "világméretű kirakatnak és rendkívüli lehetőségnek" nevezte az Expo 2015-t.

Giuseppe Sala, az óriásrendezvény kormánybiztosa emlékeztetett arra, hogy Olaszország 109 év után rendez ismét világkiállítást, amelyen rekordnak számító 54 országpavilon épült. Ez az első alkalom, hogy az anyagi nehézségekkel küzdő országoknak közös kiállítóteret biztosítottak.

Az Expo 2015-re már reggel óta sorban álltak az első látogatók. A nyitóünnepséggel egy időben már tízezer látogató tartózkodott a kiállítási területen. Az internetes jegyfoglalás azonban több órára befagyott az Anonymous hackercsoport támadása miatt.
A NoExpo mozgalom délutánra Milánó utcáin tüntetést szervezett az olasz kormány gazdaságpolitikája és a globalizáció ellen. A tüntetők arra emlékeztettek, hogy a világkiállítás olasz pavilonja 90 millió euróba (27 milliárd forintba) került.

Ezzel egyidőben Magyarország elindította programsorozatát, amely számos szakmai és kulturális rendezvénnyel várja majd a látogatókat az expó hat hónapja alatt.

A Milánói Világkiállítás magyar megjelenésének mottója: „Koronája ama földnek, amelyet a Duna szel át..." (Dante). Kiemelt céljai közé tartozik az ország különleges vizeinek (ásványvíz, természetes vizek, gyógyvizek) és tájainak bemutatása, GMO-mentességünk demonstrálása, kiváló élelmiszereink, szőlőkultúránk, kézműves boraink és söreink megismertetése a világgal, valamint a magyar kultúra sokszínűségének és kiemelkedő intézményeinek, szakembereinknek, innovatív ötleteinknek bemutatása izgalmas és sokszínű kulturális és szakmai rendezvényeken, konferenciákon, kiállításokon, bemutatókon keresztül. A programok minden hónapban más tematika köré szerveződnek: májusban az egészséges hagyományok, júniusban a víz, júliusban a jövő öröksége, augusztusban és szeptemberben a magyar teljesítmények, októberben pedig a magyar-olasz kapcsolatok játsszák a főszerepet.

 

Magyarország május 1-jén, az Expo központi megnyitó ünnepségével egyidőben elindította programsorozatát Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Szőcs Géza, a Milánói Világkiállítás kormánybiztosa, Prőhle Gergely nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár és Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója jelenlétében. Őt követi kiváló jazzművészünk, Szakcsi Lakatos Béla és Kathy-Horváth Lajos előadása. A programot a Magustones Band és Hungarian FolkEmbassy fellépései színesítették.

Az Expo Milano 2015. május elsejei központi ünnepségét követően a résztvevő országok pavilonjai az elkövetkező hetek folyamán nyitják meg kapuikat. A magyar Életkert Pavilon június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon tartja hivatalos megnyitó ünnepségét, melyet június 6-án a Budapest Klub által rendezett „Caring for People and the Planet, Exploring the New Horizons of a Human and Sustainable World" című nemzetközi konferencia követ nemzetközi hírű előadók részvételével.

Magyarország gazdag kulturális és szakmai programmal készül. A következő hetekben fellép többek között az Experidance, a Felszállott a Páva művészei és Kálmán Imre születésének, valamint Lehár Ferenc halálának évfordulója alkalmából a Budapesti Operettszínház is műsorral készül. A Scala nagytermében színpadra lép a Budapesti Fesztiválzenekar. Újra bemutatásra kerül az a Zsolnay váza is, amely az 1906-os Milánói Világkiállításon csodával határos módon maradt épen, egyedüliként az akkor leégett pavilon berendezési tárgyai közül. Mindez csupán ízelítő abból a gazdag és színes programból, amellyel Magyarország a világkiállítás alatt megjelenik a Pavilonban, illetve Milánó és Olaszország számos egyéb helyszínén.

A Milánói Expó 2015. május 1-től október 31-ig tart, mottója: „Táplálni a világot, energiát adni az életnek". A rendezvény fő témája az egészség, a környezet és a fenntartható fejlődés, melynek központi gondolata a Földön mindenki számára hozzáférhetővé váló egészséges, biztonságos és megfelelő élelmiszer biztosítása.

A szervezők a kiállítás 6 hónapja alatt közel 20 millió látogatót várnak a rendezvényre.