Megújult a kőszegi Chernel-kert

Forrás: MTI

 2015. április 06. 13:34

Számos új látnivalóval gazdagodva, teljes pompájában várja a látogatókat az 50 éves kőszegi Chernel-kert - tájékoztatta az MTI-t az arborétumot gondozó Őrségi Nemzeti Park munkatársa.

Harsányi Krisztián közölte: egy nagyobb természetvédelmi program részeként uniós pályázati támogatás felhasználásával megújult röpdében például vörös vércsék, és olyan ritkán látható éjszakai ragadozómadarak is megfigyelhetők, mint a macskabagoly vagy az uhu.

Hozzáfűzte: a 88 millió forint értékű fejlesztésnek köszönhetően azokba a röpdékbe, amelyek a madarak nyugalma érdekében nem látogathatók, egy különleges kamerarendszert építettek be. A kamerák képeit a kerti séta közben egy helyi hálózaton keresztül okostelefonjaikkal, tabletjeikkel érhetik el a látogatók, akiknek nagyobb kényelmét új padok és asztalok is szolgálják.

A szakember szerint a hatalmas rétisas vagy az apró erdei fülesbaglyok látványa felnőttek és gyerekek számára egyaránt élmény, az úgynevezett gólyaudvar betekintő ablakán keresztül pedig "testközelből" figyelhetik meg az érdeklődők a telepen gondozott fehér gólyák mindennapjait, ez idő tájt a fészekrakás, a tojások melengetésének folyamatát.

Harsányi Krisztián szólt arról is, hogy a kert legfelső részében új madárvédelmi tanösvény létesült, ahol tájékoztató táblák segítségével ismerkedhetnek meg a látogatók a telepen élő további madárfajokkal, a madártelepítés eszközeivel és elsajátíthatják a szakszerű téli madáretetéshez szükséges legfontosabb tudnivalókat.
Ismertetése szerint a megújult kőszegi Chernel-kert - a hétfő kivételével - május 1-jéig hétköznapokon 10 és 16 óra között, május elsejét követően pedig minden nap 10 és 17 óra között látogatható.