Megszépülve nyitott újra a BOTANIQ Turai Kastély - képekkel

Forrás: turizmus.com

 2020. július 20. 09:46

Teljes körű, külső és belső felújítást követően, az eredeti pompáját visszanyerve megnyitotta a kapuit a BOTANIQ Turai Kastély. A felújított épületet és kastélyparkot elsőként a turai lakosoknak mutatták meg a hétvégén a hatalmas érdeklődés mellett megrendezett bejáráson.

Az épület a több évig tartó teljes körű, külső és belső felújítást követően szállodaként és rendezvényhelyszínként várja látogatóit. A felújított épületet és kastélyparkot elsőként a turai lakosoknak mutatták meg a hétvégén hatalmas érdeklődés mellett megrendezett, több turnusos bejáráson, amelyen több mint 400 fő vett részt.

Luxus és elegancia

Fotó: BDPST Group

„A település gazdasága és turizmusa szempontjából is jelentős a megvalósult beruházás, hiszen 30-35 fő, jellemzően környékbeli számára biztosít majd állandó munkahelyet, rendezvények esetében pedig további 5-15 fő dolgozhat időszakosan a kastélyban. Emellett minél több helyi beszállítóval és partnerrel szeretnénk együttműködni, a gasztronómia és a rendezvényszervezés területén" – mondta Somlyai Zoltán, a BDPST Group hotel divíziójának vezetője. Hozzátette: a rendezvényhelyszín és szálloda a nemzetközi szállodaipari gyakorlatnak megfelelően egy soft opening periódussal, azaz valamelyest szűkített szolgáltatáspalettával kezdi meg a működést.

Megújult a kastélyt körülölelő park is

Fotó: BDPST Zrt.

Az építkezés bontással kezdődött

Az 1883-ban, neoreneszánsz stílusban épült kastély jelentősen leromlott állapota, illetve tagoltsága számos kihívás elé állította a szakembereket. A 30 hónapig tartó felújítási munkálatok során a tetőszerkezetet födémig visszabontották - majd egy koporsófödém felépítését követően új tetőt húztak az épület fölé, miközben a 20, összeomlás szélén álló kéményt is tégláról téglára építették újra.

Az épület jellegzetes, természetes palával fedett tetőszerkezete teljes egészében az eredeti állapotát tükrözi, köszönhető ez részben annak, hogy az új tető fedőelemei is ugyanabból a palabányából származnak, ahonnan a kastély építésekor is hozatták az építőanyagot. A rekonstrukció kritikus elemét képezte a felázás elleni védekezés, mivel a munkálatok megkezdésekor az épület alagsorában másfél méteres víz állt, amely a 6-8 réteg romos aljzatbeton rétegen keresztül szivárgott be az épületbe.

Nemcsak kívülről, belülről is lenyűgöző az épület szépsége

Fotó: BDPST Zrt.

Öt hónapig tartó restaurálás

A teljes megújulási folyamat fontos részét képezték továbbá a restaurációs munkálatok, amelyek fő célja az volt, hogy a kastély korhű módon nyerje vissza az eredeti pompáját. Az egykoron gyönyörű, süttői, illetve sóskúti mészkőből készült korlátok, boltívek mindegyike felújításra vagy teljes újjáépítésre szorult a megfelelő karbantartás hiánya, valamint a természeti elemek okozta viszontagságok miatt.

Az idő vasfoga nem kímélte a kastély falain található gyönyörű díszítő festést sem: a helyenként teljesen tönkrement díszítő elemeket közel 5 hónapig tartó folyamatos munka árán sikerült helyreállítani a turai kastélyban, aminek köszönhetően immáron az eredeti állapotú motívumok csodálhatók meg. Érdekesség, hogy a kastélyban található falfestményeket anno az a Scholtz Róbert festette, aki az Operaház díszítőfestését is készítette.

A mészkőelemek restaurálása is komoly feladat volt

Fotó: BDPST Zrt.

Modern gépészet, vadonatúj wellness

A felújítás során a műemléki helyreállítások mellett kiemelt szerepet kapott a modernizáció is, ennek megfelelően az épületben helyet kapott egy lift és a hatékony működést elősegítő modern gépészeti rendszerek. Szintén a modernizáció jegyében készült el a külső és belső medencével rendelkező wellness részleg is.

Esküvők ideális helyszíne

Fotó: BDPST Zrt.

Szálloda és rendezvényhelyszín

Az exkluzív rendezvényhelyszínként és szállodaként újranyíló kastélyban 19 szobát alakítottak ki, reprezentatív termei és a kastély parkja pedig alkalmassá teszi majd esküvők, konferenciák, workshopok és tréningek megtartására is.

„A BOTANIQ Turai Kastély elsődleges profilja az esküvők, céges és egyéni rendezvények lebonyolítása, de nagy hangsúlyt fektetünk a gasztronómiai és szállodai funkcióra is" – hangsúlyozta Csetnegi Zoltán, a BOTANIQ Turai Kastély szállodaigazgatója.

A terasz a maga 470 négyzetméterével és 150 fős kapacitásával exkluzív helyszíne lehet fogadásoknak, míg a hétköznapokon kávézóként működő pálmaház mesebeli hátteret kínál koncertek, meetingek és kisebb találkozók számára 120 négyzetméteren.

A csodálatos kastélykert mindenki számára látogatható, előzetes bejelentkezés alapján, meghatározott időben. A látogatói jegy 2500 forint, amely a helyszínen váltható ki és magába foglal egy csésze kávét vagy teát, melyet a séta után a Pálmaházban szolgálnak fel.

„A BOTANIQ Turai Kastély tökéletesen példázza a BDPST Group alapfilozófiáját, miszerint vállalatunk a régi épületek megmentésén fáradozik. Úgy újítjuk fel a leromlott állapotú ingatlanokat, hogy azok modern funkcióval megtöltve, hosszú távon is gazdaságosan üzemeltethetőek lehessenek, ezáltal további generációk tapasztalhassák meg az építészeti értékeiket" – mondta Somlyai Zoltán, a BDPST Group hotel üzletág igazgatója.

Folyosóelegancia

Fotó: BDPST Zrt.

A BDPST Groupról

A 2015-ben alapított BDPST Group egyre jelentősebb ingatlanfejlesztő és szállodaüzemeltető vállalkozás. Célja, hogy fejlesztései révén megóvja, és új funkcióval ruházza fel a jellemzően műemléki védelem alatt álló épületeket. Technológiai megoldásai a XXI. század építészeti és épületgépészeti trendjeit követik. A beruházások során úgy újítják fel az épületeket, hogy azok eredeti kinézetüket megőrizve szolgálják ki a modern kor elvárásait, miközben védett értékeik révén tovább gazdagítják az épített kulturális örökségünket. A BDPST Groupnak számos komplex felújítási beruházása van folyamatban, így a cégcsoport többek közt a Vörösmarty tér első ötcsillagos szállodájának létrehozásán dolgozik.