Megnyitotta kapuit az Ős-Dráva Látogatóközpont

Forrás: turizmus.com

 2015. május 12. 17:03

Május 12-én hivatalosan is felavatták az Ős-Dráva Látogatóközpontot a Baranya megyei Szaporca településen. A beruházás 1,038 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével valósult meg.

A létesítmény a Duna-Dráva Nemzeti Park területe és a Dráva folyó bemutatása mellett nagy hangsúlyt fektet az ormánsági élet, a tradicionális gazdálkodási formák, a hagyományok nagyközönséggel való megismertetésére, valamint a természetvédelmi, gazdálkodási, tájhasználati problémákra való figyelemfelkeltésre.

A látogatóközpont főépületébe lépve máris a híres ormánsági templombelsők motívumait idéző festett fakazettás mennyezetet lehet megcsodálni, a festmények ezúttal védett növényeket jelenítenek meg. A fogadótérből balra indulva a térség természeti értékeit bemutató kiállítás várja a látogatókat. Az ormánsági táj, a folyó mederváltozásai, a mocsarak, a legelők és az erdők élővilága tárul fel előttünk és közben szinte észrevétlenül tudatosul bennünk, hogy milyen leleményesen hasznosították a térség lakói a múltban a természet kínálta erőforrásokat. Korszerű eszközökkel felszerelt oktatóterem ad otthont az érdekes környezeti nevelési programoknak, ismeretterjesztő előadásoknak. Az épület körül játszótér, és tűzrakóhelyek szolgálják a kikapcsolódást.

A látogatóközpontban szemügyre vehetjük az állattartás, rétgazdálkodás, gyümölcstermesztés, méhészkedés, kosárfonás, fűszer- és gyógynövénytermesztés eszközeit. Bárki kézbe veheti, kipróbálhatja a tárgyakat és megtapasztalhatja, miként hasznosították őseink a természet adományait fenntartható módszerekkel, harmóniában a környezettel. A régi magyar háziállatokat bemutató majorban a térségre egykor jellemző háziállatokat lehet megtekinteni – különösen a gyerekeknek nagy élmény megsimogatni az állatokat.

Hogyan használták egykor az itt élők a természet erőforrásait? Milyen hatást gyakorolt a környezetre és az élővilágra a folyószabályozás? Mit lehet tenni annak érdekében, hogy a rossz irányba indult folyamatokat megfordítsuk? Mindezekre a kérdésekre választ kaphatunk, ha végigjárjuk az Ős-Dráva tanösvényt. A sűrű nádason átvezető hídon végigsétálva megtapasztalhatjuk a természet őserejét, az érintetlen vadon élményét. A Dráva partra vezető útvonalon a terület különleges élővilágával ismerkedhetünk, madarak énekét hallhatjuk, míg kiérünk a folyópartra. A nyílt vízfelületektől a part menti mocsaras területeken át a színpompás vadvirágokkal borított fás legelőkig sokféle élőhelyet megszemlélhetünk. A kilátóba felmászva a magasból szemlélhető a táj, de ha a madaraknak nem csupán a hangjára vagyunk kíváncsiak, hanem látni is szeretnénk őket, akkor leskunyhóból figyelhetjük meg őket, vagy készíthetünk róluk szebbnél szebb felvételeket.

A látogatóközpont az Ős-Dráva Program részeként épült fel a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság projektjeként, a DDOP Komplex turisztikai termékcsomagok kialakítása pályázati konstrukció keretében 1 038 386 480 Ft támogatással.