Megoldatlan a Magyarság Házából kiköltöző vállalkozások sorsa

Forrás: turizmus.com

 2018. március 14. 12:33

Több vállalkozás bérleti szerződésének sorsa vált bizonytalanná a Budai Várban, a Szentháromság téren álló Fortuna házban, ahová a tervek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium költözik.

A Magyarság Házának is otthont adó épülettömbben több vállalkozás működött évek, sőt évtizedek óta: éttermek, söröző és egy ajándéküzlet. Január 2-án elvágták a fűtés- és a vízcsöveket, január 8-án pedig megszűnt a gázszolgáltatás.

A műemléki védettség alatt álló épületegyüttes állami tulajdon, amelynek kezelését a Bethlen Gábor Alap (BGA) végezte tavaly december közepéig. Ezután az ingatlant a BGA visszaadta az államnak, mostani kezelője a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF).

A vállalkozók korábban a BGA-val kötötték határozott idejű bérleti szerződésüket, 5+5 évre, amiből általában 2019-ben járt volna le az első ötéves periódus. Mivel ez a megállapodás a vállalkozók részéről egyoldalúan meghosszabbítható volt további öt évre, és ezzel a lehetőséggel éltek is a bérlők, így 2023 év végéig érvényes szerződésük van.

 

A Magyarság Háza egykori épülete, ahol számos vállalkozás is működött az év elejéig

Fotó: Thaler Tamás / wikipedia

December legvégén egy-egy papírlapot tűztek ki minden, az épülettömbben működő üzlet ajtajára. Így tudatták a vállalkozókkal, akik a hosszútávú bérlet tudatában jelentős beruházásokat tettek korábban, hogy január 2-án elvágják a víz- és fűtéscsöveket, 8-án pedig megszűnik az energiaszolgáltatás. Ez így is történt. A vállalkozókat az esetleges kártalanítás érdekében azóta sem kereste meg senki, nem kezdődtek tárgyalások a helyzet tisztázására.

Tájékoztatás az épület kapuján

Az üggyel kapcsolatban február 28-án elektronikus levélben kerestük meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságot. Levelünkre a mai napig egyik helyről sem érkezett válasz.