Megpályáztatják a Városliget zöldfelületi rehabilitációját

Forrás: MTI

 2015. július 14. 22:14

Nyílt tájépítészeti pályázatot ír ki a nyár folyamán a Városliget zöldfelületi rehabilitációjára és megújítására a Városliget Zrt. A pályázat eredményeként egyebek között jelentősen javulnak a sport- és rekreációs funkciók.

A Liget Budapest fejlesztésért felelős társaság ezt az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta annak kapcsán, hogy az LMP felszólította a kormányt, a Városliget teljes parkosítására is kérjen be nyílt tervpályázatokat. A pályázat – amelyről a Magyar Építész Kamara Tájépítészeti tagozatával, a Magyar Tájépítészek Szövetségével, valamint számos civil szervezettel folytatottak konzultációt – a nyár folyamán jelenik meg.

Mint írták, a pályázat eredményeképpen többek között jelentősen nő a park zöldfelülete, megújulnak a sport- és rekreációs funkciók, eltűnnek a gondozatlan, használaton kívüli épületek és a felesleges betonfelületek, új játszóterek, sportpályák, kerékpárutak és egy futókör is lesz majd a megújult parkban. A pályázatnak fontos feladata lesz a térszerkezet fejlesztése, az értékes növényzet védelme, a szükséges zöldállomány pótlásának és frissítésének hosszú távú ütemezése, új cserjék, évelők telepítésével és a meglévő pázsitfelület megújításával. Továbbá a park intelligens üzemeltetésének felállítása – fejlettebb öntözőrendszerek, koordinált szemétszállítás, közbiztonságot érintő fejlesztések – is a projekt kiemelt feladata lesz.

A projekt keretében elkészült a Városliget teljes körű fakatasztere, amelyhez hasonló léptékű felmérés a liget történetében korábban még nem készült. A felmérés tartalmazza az összes, több mint 6300 fa pontos helyét, törzsátmérőjét, és alkalmas minden fa pozíciójának pontos meghatározására.