Megszépült a 120 éves Gundel

Szerző: Elek Lenke

 2014. május 25. 08:35

A leghíresebb magyar étteremnek szinte minden helyiségéhez ma már legendák és legendás személyiségek kötődnek.

Péntek este a most nyíló teraszé volt a főszerep: új burkolatok, évelő és egynyári növények, harmonikus, ergonomikus felületek teszik még szebbé a helyet, ahol színész- és írófejedelmek rendeltek annak idején a híres Gundel-fogásokból.

 

A péntek esti nagyszabású parti Tarlós István főpolgármester, Komoróczki István tervezéskoordinációért felelős államtitkár és Alföldi Tádé ügyvezető ünnepi beszédével kezdődött, majd nívós műsorral és modern, de mégis nosztalgikus menüsorral folytatódott, a langymeleg májusi nyárestén. A rendezvényt stílusosan Gundel Károly dédunokája, Gundel-Takács Gábor vezette.

A Gundel bejárata tágasabbnak tűnik, nagyvonalú fogadtatást nyújt, akárcsak a palota felső terasza, amely kapcsolódik az Erzsébet bálteremhez, és így még komplettebb kiszolgálást tud nyújtani a rendezvényekhez, esküvőkhöz.

A „megszépítés" néhány érdekes adata: több ezer évelő növény és három vörös vadgesztenyefa érkezett a kertbe, amelyeket 800 méternyi csepegtető öntözőrendszer tart frissen. Ökológiai szempontból hasznos megoldásként a burkolatra hulló esővíz nagy része a csatornák helyett a talajba jut.

Kétezer négyzetméteren cserélték ki a burkolatot, 16 ezer darab követ fektettek le. A kerengőnél új ernyők szűrik meg a napfényt. Számítógép vezérlésű színes csobogók és szökőkutak enyhítik a hőséget. Félév alatt 72 ezer munkaórában újították meg a teraszt és a kertet.

Az est egyben a magyar turizmus és gasztronómia gálája volt: szinte mindenki megjelent, aki az utóbbi évtizedekben sokat tett ezért a szakmáért.