Megszületett a Kőszegi Sör

Forrás: turizmus.com

 2016. május 02. 17:43

Nagy sikerrel mutatkozott be az Alpokalja magyar fővárosában, Kőszegen egy régi-új márka, a kézműves Kőszegi Sör, amely szinte teljesen elfogyott, már a premier másnapján.

A május elsejei sokadalom, a ballagás és az Anyák Napja hármas ünnepén jó néhány kőszegi üzlet és étterem – sőt, borászat! – vette fel kínálatába a bécsi lagerre emlékeztető kellemes italt, amelynek ötletembere, a város ifjú brandépítője, Kiss András.

A marketinges diplomával bíró, világot járt szakember a közelmúltban úgy döntött, hogy ezután elsősorban szülővárosa népszerűsítésével foglalkozik, és minden eszközt megragad, hogy a kézműves sör – amelyik egyébként az Etyeki Sörmanufaktúrában bérfőzéssel készül – divatos, egyéni színnel és ízzel gazdagítsa a kisváros imázsát.

 

Először felkutatta a kőszegi sörgyártás hagyományait - ebben a munkában Bariska István, nyugalmazott főlevéltáros segített neki – majd nekifogott a sokrétű tervező és szervező munkának, és úgy döntött, május első vasárnapját választja a premier időpontjául.

Ez a dátum csaknem napra pontosan egybeesik az egykori sörgyár első főzetének 120 évvel ezelőtti bemutatójával, melyre 1896 május 9.került sor.

Munkájában támogatókra lelt jónéhány főtéri üzletben, helyi étteremben és a környéken is.

Rendhagyó módon, a helyi borászatok is támogatásukról biztosították a kezdeményezést, a Tóth Pincészettől a Mándli Borházig. A serital hamar elfogyott – a második adagnyi, kétezer palacknak pedig már megkezdődött az erjesztése Etyeken, ahol jó partnerre talált Kovács Krisztián sörfőző mesterben.

Idén június 10-12 között, immár 11. alkalommal rendezik meg a legnagyobb  hazai kézműves sörfesztivált, a Főzdefesztet, amelynek helyszíne  a budapesti, városligeti Napozóréten lesz. Itt mutatkozik majd be először a budapesti közönség előtt a Kőszegi Sör, amely egy ma már ritka, szinte elfeledett lager sörfajta újraértelmezésének is tekinthető. Ezen alkalomból kóstolható meg először a Kőszegi Sör csapolva is.