Itt van Magyarország első bike foodja

Forrás: turizmus.com

 2019. június 24. 12:15

A tavalyi wild food, a gŐZgombóc sikere után újabb gasztronómiai kategóriát alkotott Zalakaros. A Go Bike integrált városmarketing program keretében Magyarország első bike food ételét keresték egy receptversenyen.

A program díjátadóján részt vett Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség elnöke és a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, aki beszédében példaértékűnek nevezte a Zalakaros Go Bike kezdeményezést és az erre épülő városmarketing tevékenységet.

Czirákiné Pakulár Judit turisztikai alpolgármester elmondta, hogy a kampányban egyedülálló összefogás valósulhatott meg Zalakaroson: a zalakarosi fürdő és a szállodák bringás kedvezményekkel, a Tourinform-iroda akciós kerékpárbérléssel, a város új kerékpárúttal és szemléletformáló túrák szervezésével, a gasztronómia pedig Magyarország első bike food ételével csatlakozott a kerékpáros tematikához.

A fődíjakat Princzinger Péter (balról a második) és Czirákiné Pakulár Judit (bal szélen) adták át a győzteseknek

Fotó: Zalakaros Go Bike

 

Mit kell tudnia a bike foodnak?

A felhívásra több mint 50 recept érkezett, ezek közül az előzsűrizéssel szűkített ételek közül a bikefood zsűri választotta ki Magyarország kerékpáros ételét. A zsűri tagjai voltak: Nagy Róbert kreatív chef, a tavalyi Wild Food kategóriagyőztese, Bezerics Dani, a Paletta Bisztrók tulajdonosa, Jankovics Ferenc, a MAPEI Tour de Zalakaros főszervezője és Kovács Szabolcs, a kezdeményezés ötletgazdája.

Az ország első bike foodjául a „Bike-Roll, fúziós útravaló" elnevezésű kompozíciót választották, amellyel Virág József és a Park Inn Kitchen csapata nevezett. Ez lényegében egy zöldfűszeres-kukoricás franciapalacsinta, karamellizált tépett sertéstarjával, zalai „salsával" és őrségi füstölt gomolyával töltve.

„A zsűrizésnél kiemelt szempont volt, hogy olyan frissen készült, kézbe adható, akár nyeregben is ehető étel szülessen, ami a kirándulókra gondolva úgy látja el energiával a kerékpárosokat, hogy ne telítse el őket túlságosan. Hazánk első bike foodja zseniálisan ötvözi a nagy nemzetközi streetfood trendeket a helyi értékekkel, így olyan izgalmas étel született, amit egy külföldi túrázó is akár évek múlva fel tud majd idézni emlékei közül. Szeretnénk, hogy az év kerékpáros étele gazdaságilag is életképes étel legyen, ezzel kapcsolatban már konkrét ötleteink is vannak" – mondta el Bezerics Dani, a Paletta bisztrók tulajdonosa, az egyik zsűritag.

Magyarország első bike food étele, a Bike-Roll bisztró verzióban

Fotó: Zalakaros Go Bike

A Hotel Karos Spa-ban megrendezett díjátadóról – a megtisztelő címen túl – egy Kellys Royal Dutch bringát is hazavihettek a győztes étel megalkotói. A Bike-Roll a Mapei Tour de Zalakaros 0. napján, egy mini bikefood fesztiválon debütált.