Megszűnik a Gay Hussar Londonban

Forrás: turizmus.com

 2018. május 28. 15:25

Bezár London legendás magyar étterme, a Víg Huszár, a Sohóban található vendéglő 65 év után húzza le a rolót.

HVG cikke szerint a Gay Hussar nem csak somlói galuskája és gulyása miatt volt legendás a brit közéletben: ez volt a Munkáspárt politikusainak kedvenc találkozóhelye. A Guardian „a politikai pletyka epicentrumaként” jellemezte a háromszintes helyet, amely a lap szerint még egy félresikerült Margaret Thatcher elleni konzervatív puccs szervezésének is helyet adott a nyolcvanas évek elején.

A lap a bezárást is részben annak tudja be, hogy az elmúlt időszakban megfogyatkoztak a hosszú politikusebédek, a tulajdonos Corus Hotels döntését azonban ennél prózaibb okok magyarázzák: a bérleti díj emelkedése és a forgalom csökkenése.

A helyet egy svájci apától és walesi anyától származó vendéglátós, Victor Sassie alapította, aki tanulmányait részben Magyarországon végezte, és első magyar éttermét, a Budapestet 1939-ben nyitotta meg Londonban. Más területen is képezte magát Sassie: a második világháború alatt a brit katonai hírszerzésnek dolgozott, majd a háborúban szintén a hadseregben szolgáló későbbi médiamágnásnak, Robert Maxwellnek. Sassie 1988-ban adta el a Gay Hussart.

Az éttermet öt éve már bezárni készült a Corus, ám akkor 160 politikus és újságíró által indított „Gulyás Szövetség” megmentette az éttermet a bezárástól. Meg valószínűleg az, hogy akkor senki nem akarta jó pénzért megvásárolni a helyet.

Az étterem nem tervez búcsúbulit

Fotó: Gay Hussar

 

Most viszont ez sem lesz elég – erről a tulajdonos „diszkréten értesítette” az étterem törzsvendégeit, köztük a Guardian újságíróit. A lap szerint a Gulyás Szövetség ismét összeáll, és megpróbál felhajtani pénzt a megmentésre. Az étterem sorsáért láthatóan aggódó szerző megszólaltatta a szervezet szóvivőjét is, aki elárulta, hogy a pénzgyűjtés mellett üzlettársakat igyekeznek bevonni, akiknek a segítségével új életet lehelhetnek a „láthatóan öregedő” intézménybe. „Rengeteg izgalmas tervünk van a renoválásra, például egy étellift és egy földszinti vécé beszerelése” – avatja be az olvasókat Gulyásék ötletelésébe John Goodman.

A bezárás miatt megkérdezte a Guardian a Munkáspárt korábbi vezetőjét, Neil Kinnockot is, aki sajnálatosnak nevezte a Corus Hotels döntését, és akciót hirdetett a „politikai történelem egy részének megmentésére”. A terjedelmes írásban megszólal John Wrobel, az étterem vezetője is, akit „személyesen sokkolt” a bezárás híre, a szerzőt pedig vélhetően az, hogy Wrobel nem tervez búcsúbulit az utolsó napon, június 21-én.