Megtakarítási lehetőség a devizás bankkártyás fizetéseknél

 2014. június 15. 10:04

Magyarországon évente összesen akár 550 millió forint megtakarítást eredményezhet a SIX Payment Services DCC (dinamikus devizakonverziós) szolgáltatása. A megtakarítás egy közepes méretű hotelnél évi 350 ezer forintnál is több lehet – derül ki a cég sajtóbeszélgetésen ismertetett tanulmányából.

Európa vezető készpénzmentes fizetési szolgáltató cégének hálózatában a hazai fizetési adatok szerint jelenleg havonta átlagosan 4,5 milliárd forintot költenek külföldi kártyákkal.

A DCC segítségével a bankkártya-terminál automatikusan átszámolja a külföldi kártyákkal történő vásárlás összegét a nemzetközi ügyfél hazai pénznemére. A folyamat a hagyományos forint alapú tranzakcióhoz hasonlóan indul. A kívánt vásárlási összeg beírása után nincs különösebb teendő, a terminál felismeri az idegen pénznemű kártyát és automatikusan felkínálja a DCC funkciót. Ezek után a rendszer lekérdezi az aktuális árfolyamot és átváltja a vásárlás összegét a nemzetközi ügyfél saját pénznemére. Ennek köszönhetően a vásárló számára egyértelmű, mennyit fizet valójában és nem éri kellemetlen meglepetés magyarországi vásárlása alkalmával.

A szolgáltatás árfolyamgaranciát biztosít mind az eladók, mind a kártyabirtokosok számára, mindig a legjobb devizaárfolyamot biztosítva a nemzetközi kártyatulajdonosoknak. Ha valamely vásárló ugyanazon a napon ugyanazzal a kártyával kedvezőbb devizaárfolyamon fizet, maga a SIX téríti meg részére a különbözetet. Az eladók részére ez nem jelent többletráfordítást.

A DCC előnyei közé tartozik, hogy a cégeknek az átváltási nyereségnek köszönhetően alacsonyabb kártyajutalékokkal kell számolniuk, a kifizetések hazai pénznemben történnek, nincs árfolyamkockázat, nincs többletköltség, mindig az aktuális és kedvező átváltási árfolyam használható, ezenkívül az ügyfél egyedülálló szolgáltatás használatára kap lehetőséget.

A kártyatranzakciók kezelése és a számlán való jóváírása az egyéb banki szolgáltatásoktól elkülönülő tevékenységek. A SIX Payment Services kártyaelfogadói konstrukcióit bármely magyarországi vagy európai bank számlaszolgáltatása mellé nyújtja saját jogon. Az általuk kezelt kártyaelfogadási tranzakciók mindig az ügyfél által megadott számlához kötöttek. Ez a kártyaelfogadóhelyek számára jelenti, hogy banki szolgáltatóváltás esetén sem kell megválniuk termináljaiktól. A SIX Payment Services oktatással és POS anyagokkal is ellátja ügyfeleit.