Megtriplázzák az idegenforgalmi adó összegét Párizsban az olimpia idejére

Forrás: turizmus.com

 2024. január 02. 17:43

A francia kormány azt tervezi, hogy a 2024-es olimpia idején megtriplázza a szállodai éjszakák után fizetendő idegenforgalmi adót, amellyel a tömegközlekedés finanszírozását segítenék.

A párizsi szállodatulajdonosok nemrégiben aggodalmukat fejezték ki a kormány azon terve miatt, miszerint megháromszoroznák jövőre az olimpia idején a szállodai éjszakák után fizetendő adót. A kormány az idegenforgalmi adó 200 százalékos emelésével a tömegközlekedési hálózat fenntartását finanszírozná.

Az idegenforgalmi adó Párizsban jelenleg 0,25 eurótól (95 Ft) 5 euróig (1900 Ft) terjed éjszakánként.

Megháromszorozzák az idegenforgalmi adó összegét Párizsban

Fotó: 123rf.com

 

A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szövetség (UMIH) közleménye szerint az adó által okozott többletbevétel aránytalannak tűnik az eredetileg tervezett finanszírozási tervekhez képest. A szakemberek olyan forgatókönyveket javasoltak, amelyek egyszerre veszik figyelembe az Ile-de-France régió közlekedésének finanszírozási szükségletét és tartják fent a szállodákra kivetett adó arányosságát, azonban ezeket egymás után utasították el. A francia kormány úgy döntött, hogy a 2024-es költségvetést parlamenti szavazás nélkül viszi keresztül.

Az idegenforgalmi adó közelgő emelésére válaszul a szállodák proaktívan megemelték az áraikat egy éjszakára július 26-tól 2023. augusztus 11-ig, ezzel ellensúlyozva az emelkedő adók pénzügyi hatását.