Megugrott az üdülési szolgáltatások ára

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 08. 10:09

A KSH értékelése szerint a nyári főszezonból adódóan júliusra az előző hónaphoz képest 6,8 százalékkal drágultak az üdülési szolgáltatások.

A fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak júliusban, mint egy évvel korábban, júniushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,3 százalékkal nőttek.

A turisztikai szolgáltatásokon belül az egy évvel ezelőttihez képest a szervezett társasutazás drágult a legnagyobb mértékben, 10,6 százalékkal. A júniusi árakkal összehasonlítva még nagyobb a változás, 15 százalékkal többet kellett fizetni a turista irodákban azoknak, akik júliusra hagyták az utazásfoglalást. Ebben vélhetően szerepet játszott a forint árfolyamnak jelentős gyengülése is.

Balatoni nyaralás

Fotó: turizmus.com

Jelentősen nőtt a légi személyszállítás költsége is. Júniushoz képest brutális az egyhavi áremelkedés: 21,1 százalékkal többet kellett fizetni a repülőjegyekért júliusban. Az éves árváltozás 4,1 százalékos, tehát az is meghaladja az átlagos inflációt.

Éves szinten hasonló az eltérés a vendéglátás és a szálláshely-szolgáltatás esetében, előbbi 4,5 százalékkal, utóbbi 4,6 százalékkal lett drágább. Ezeken a területeken viszont júliusban már nem volt olyan nagy az áremelkedés a nyár elejéhez képest, hó/hó összehasonlításban a vendéglátásban gyakorlatilag tartották az árakat (0,2 százalékos emelkedést regisztráltak), a szálláshelyek szolgáltatói pedig júliusban 1,9 százalékkal többet kértek el a turistáktól, mint egy hónappal korábban.

Az elmúlt egy évben egyébként a korábbi hónapokhoz hasonlóan a járműüzemanyagok, valamint a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben, az üzemanyagokért 17,8 százalékkal, a dohányárukért 7,5 százalékkal kellett többet fizetni júliusban, mint egy évvel. Tavaly júliushoz képest az élelmiszerek ára 3,6 százalékkal emelkedett.

A szolgáltatások árszintje az előző hónappal azonos mértékben, 1,6 százalékkal emelkedett egy év alatt. Ezen belül 10,5 százalékkal drágult a taxizás és 5,1 százalékkal csökkentek a telefon és internet tarifák. A külföldi nyaralás 4,7, a belföldi 7,5 százalékkal kerül többe, mint tavaly júliusban.