Megújul a budai Vár és környékének közlekedése

Szerző: Fucskó Hajnalka

 2014. március 26. 15:58

Április 3-án elindulnak a budai Várba vivő szabadtéri mozgólépcső és liftek, nyár végére pedig már mélygarázs, új hajókikötő és villamosmegállók is segítik majd a Várkert Bazár környékének közlekedését. Minderre több mint négymilliárd forintot fordítanak uniós forrásból.

A Várkert Bazár I. ütemének átadásával együtt, április 3-án elkészül a budai Vár és környéke közlekedésének fejlesztését célzó program első üteme is. A témában kiadott közlemény szerint a terület egyik legnagyobb gondja az átjárhatóság és az akadálymentes közlekedés csaknem teljes hiánya, elsősorban ezen a helyzeten szeretnének változtatni a gyalogosközlekedést célzó fejlesztések.

 

Akik koruk miatt, mozgáskorlátozottként vagy más ok miatt nem tudnak felgyalogolni a Várbazártól a felújított Vízhordó lépcsőn a Várba, azokat a lépcsővel párhuzamosan az április 3-án átadásra kerülő, több mint 50 méter hosszú, tetővel fedett, ám oldalt nyitott – képünkön még épülő – mozgólépcső viszi majd fel hat emelet magasságba. Az utcaszintről a mozgólépcső aljáig, valamint a mozgólépcső tetejéről a most épülő kilátóteraszig pedig liftek teszik teljesen akadálymentessé a közlekedést.

 

Az elképzelések szerint további lifteket, köztük a várfalakon kívül futó, üvegfalú panorámalifteket építenek a Vár környékén. Ilyen panorámalifttel lehet majd feljutni a Várba az északi oldalon, az Anjou-bástyánál, a Lovas utcai parkoló és az Országház utca között.

Nem kevesebb, mint 130 méter hosszúra tervezték, és 298 gépkocsi egyidejű elhelyezésére lesz alkalmas az a mélygarázs, amely a Várbazár – egészen pontosan a majdani neoreneszánsz kert – alatt nyár végére készül el. A tervek szerint azonban nem ez lesz az egyetlen mélygarázs a Vár alatt. A szakemberek a most zajló beruházás folytatásaként további mélygarázsok lehetséges helyszíneit keresik, többek között a Csikósudvarnál, a Szabó Ilonka utcában és a Lovas utcánál.

A Várkert Bazár fejlesztése az érintett utcák és terek felújítását is szükségessé teszi. A 2014 áprilisában induló munkálatok végeztével a Lánchíd utca forgalomcsillapított lesz, új burkolatot kap, és kerékpársávokat is kialakítanak a biciklisták számára. Új burkolat lesz és megváltozik a forgalmi rend a Döbrentei utcában is. A beruházás részeként megújul a Várbazár két oldalán a Sándor Móric és az Öntőház lépcső, továbbá az Öntőház utca. A Döbrentei téri villamosmegállót megszüntetik, helyette két új villamosmegálló épül a Várkert rakpart 7. szám, valamint a Rudas fürdő előtt, a rakparton pedig új hajókikötőt alakítanak ki, amelyet a BKK bekapcsol majd a kishajó-forgalomba.

A közösségi közlekedés fejlesztésének fontos eleme lesz még a Várban közlekedő autóbuszok cseréje. A tervek szerint a jelenleg a 16-os és a 16A vonalon közlekedő járműveket környezetkímélő, elektromos mini- és midibuszok váltják le a jövőben, továbbá új irányokba – a Fény utcai piacig, illetve a Batthyány térig – is bővülhet a budai Vár autóbuszos összeköttetése.