Megújul a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélypark

 2014. július 09. 15:01

Uniós támogatás segítségével, közel 300 millió forintból újul meg a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélypark.

A felújításnak köszönhetően nemcsak a már kezelhetetlenül elburjánzott, és sok helyen emiatt problémákat is okozó növényzetet cserélik, hanem az olyan rég eltűnt részeket is újjáépítik, mint a Gloriette, vagy a szigetátjáró. A rekonstrukciót a Kossuth teret is felújító KÉSZ Csoport KEFAG Zrt.-vel közös konzorciuma végzi. A munkálatokkal várhatóan 2015 nyarára készülnek el.

 

A fehérvárcsurgói kastélyt magába foglaló birtok története meglehetősen régre nyúlik vissza. 1834-ben a Perényi család zálogosította el Károlyi György grófnak, ami 1853-ban, vásárlás útján végleg a Károlyiak kezébe került. Az arborétum jellegű 40 hektáros parkban a tavak, hidak és sétányok mellett több mint 150 éves fenyők, hársak, tölgyek, gesztenyék találhatók.

A kastélypark felújításának első ütemében a kastély környezetét, a tómedret, valamint a kerti építményeket újítják fel. A növényzet helyreállítására azért is van szükség, mert a kezelhetetlenül elburjánzott növények sok helyen akadályozzák a park bejárását. A közel 10 000 új növény telepítésénél és az új építmények tervezésénél kiemelt figyelmet fordítanak a korhű megvalósításra. Ahol lehet, fennmaradt terveket, képeket használnak azért, hogy a kert hangulatába maximálisan illeszkedő végeredmény jöhessen létre.

A kivitelező konzorcium részéről Pintyőke Marcell, a KÉSZ Csoport kommunikációs szolgáltatások üzletágvezetője kiemelte: „valljuk, hogy az ország főterei, kiemelt parkjai mind egy-egy darabja nemzetünk kultúrájának, történelmének és turisztikai értékének. Szeged, Orosháza, Pannonhalma és a Nemzet Főtere építése után a Károlyi Kastélypark felújításával ismét részei lehetünk az ország történelmének. Munkánkat nemcsak ezzel a felelősséggel, hanem a 32 év alatt felhalmozott tudással, szakmaisággal és precizitással fogjuk elvégezni."

 

Az uniós támogatás segítségével megvalósuló Fehérvárcsurgói beruházás kivitelezője a budapesti Kossuth teret is rekonstruáló KÉSZ Csoport KEFAG Zrt.-vel közös konzorciuma. A máig magyar tulajdonú KÉSZ Csoport több mint 32 év alatt családi vállalkozásból Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatává nőtte ki magát. Ez idő alatt olyan - az adott térség, vagy akár az egész ország számára is - fontos tereket építettek, mint a Nemzet Főterének is nevezett budapesti Kossuth tér, az UNESCO által szellemi kulturális örökséggé nyilvánított Busójárás idegenforgalmi fontosságához méltó mohácsi Busó udvar, vagy az Europa Nostra díjas szegedi Kárász utca.

A felújítás már elkezdődött, jelenleg a park lőszermentesítése, valamint a fák megjelölése zajlik. A kivitelezésről részletesebb információt a beruházás hivatalos weboldalán, a www.karolyi-fehervarcsurgo.hu -n találhatnak az érdeklődők.