Megújul a karapancsai vadászkastély kertje a Gemencben

Forrás: MTI

 2014. április 09. 21:34

Tavasszal folytatódik a Gemencben a karapancsai vadászkastély kertjének rekonstrukciója, amelyet csaknem százmillió forintos beruházással végez a Gemenc Zrt. - közölte az erdőgazdaság az MTI-vel.

A Hercegszántó közelében fekvő, egykori Habsburg főhercegi birtok mintegy harminc hektáros kastélyparkját 91 millió forintos európai uniós és hazai forrásból újítják fel. A rekonstrukciót Anton Umlauf császári főkertész korabeli, 1907-1908 körül készült tervrajzai alapján végzik - írta a társaság.

A tavaly ősszel elkezdett munka során megújul a karapancsai vadászkastély, a kiskastély és az egykori cselédlak környéke, kialakítják a kastélypark fogadóterét és a vadászati terítékhelyet. Létrehoznak egy gyümölcsfafajta-bemutató részt, helyreállítják az elbozótosodott vadgesztenyesort és az egykori filagóriát.

Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. pandúri erdészetvezetője elmondta, hogy felmérték a kastélypark zömében 110 éves kocsányos tölgy- és magyar kőrisfáinak állapotát, valamint kiirtották az invazív akác-, zöldjuhar- és bálványfákat. A projekt munkálatai 2015. áprilisban fejeződnek be.

A kastélykert értékes madárfaunával rendelkezik, ezért ötven madár- és denevérodút helyeznek ki a területen, ami énekes madarak kedvelt élőhelye, és a kastélytól 150 méterre fekete gólyapár is fészkel.

A karapancsai, neobarokk stílusú vadászkastélyt, amelyet Habsburg Albrecht főherceg építtetett a 19-20. század fordulóján, 2008-ban állította helyre teljes körűen a gemenci erdőgazdaság; a vadászkastélyban szálláshelyeket, valamint a térség erdő- és vadgazdálkodását, néprajzát bemutató kiállítást hoztak létre, míg a szintén helyreállított, 1896-ban épült kiskastélyban vadászati történelmi emlékhely látható.