Megújul a lillafüredi Szent István-barlang

Forrás: MTI

 2014. február 26. 15:40

A lámpák cseréjével megakadályozzák a cseppköveket jelentősen károsító barlangi lámpaflóra, az azokat beborító moha és alga terjedését a lillafüredi Szent István-barlangban - hangzott el a lillafüredi barlangban tartott sajtótájékoztatón, szerdán.

A természeti képződmény kezelője, a Bükki Nemzeti Park (BNP) pályázaton csaknem 170 millió forintot nyert, és a pénzből két másik barlang rehabilitációjára is jut. A cseppköveket pusztító növényeknek a nagy hő-, és erős fénykibocsátású lámpák teremtenek kedvező életfeltételeket, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ezeket korszerű LED-es fényforrásokra cseréli.

A BNP nemcsak a fokozottan védett Szent István-barlang, hanem a Kiskőháti-zsomboly, valamint a megkülönböztetetten védett Soltész-kerti-mésztufabarlang természeti állapotának megőrzését is célul tűzte ki, a három barlang rehabilitációjára 2015 februárjáig mintegy 170 millió fordítanak.

A Szent István-barlang világítási rendszerét 1988-89-ben építették ki, az elmúlt 25 évben a lámpatestek elavultak, ráadásul nagy mennyiségű hőt termelnek, így a hősugárzással együtt járó fénykibocsátás miatt a fényforrások körül, valamint a nagy felületű cseppkőlefolyások, állócseppkövek és cseppkőoszlopok megvilágított felületein zöld moha- és algaszőnyeg, úgynevezett lámpaflóra alakult ki.

A mohaszőnyeg nem csak esztétikai probléma, de fizikailag is károsítja a képződményeket. A célirányos vizsgálatok, és a korábbi, hasonló célú beruházások igazolták, hogy a speciális LED-es megvilágítás képes a lámpaflóra elterjedését teljesen megakadályozni, miközben az energiafogyasztása töredéke a korábbi, hagyományos izzókkal felszerelt rendszerekének.

Az új világítási rendszer elsődleges eredménye az, hogy az átfogó vegyszeres kezeléssel eltávolított lámpaflóra már nem tud újból elterjedni, ez a világítástechnika nemcsak a barlang természeti kincseit védi, hanem a több lámpatesttel kialakított rendszer, és a hagyományos izzók színével megegyező színhőmérséklet miatt szebb, részletgazdagabb is lesz a látványosság, miközben a korábban nem látogatható területeket is láthatják a látogatók.