Megújul Kecskemét egyik legszebb épülete

Forrás: MTI

 2015. július 30. 19:14

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ferenc-programjának anyagi támogatásával megújult Kecskeméten a Cifrapalota homlokzata, a belső terek egy részét is felújították, valamint a pávás terem közösségi térré alakul.

Rosta Szabolcs, a kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója csütörtökön, a Cifrapalotában tartott sajtótájékoztatón. elmondta: az elmúlt 3 évben a múzeum csaknem 30 millió forint támogatást nyert, amelyből először a pávás terem, majd a homlokzat felújítása fejeződött be.    Olyan kiállítóteret kell visszaadni eredeti pompájában, amelyben közösségi rendezvényeket, programokat is lehet szervezni a jövőben, amelyhez megfelelő hang- és videotechnika párosul – fogalmazta meg a pávás terem új funkcióját az igazgató. Terveik szerint kiemelt rendezvényeknek, esküvőknek és konferenciáknak is hely adhat a pávás terem.

Rosta Szabolcs az épület homlokzatának a felújítását fontosnak nevezte, mert a Cifrapalota Rákóczi úti frontjának Zsolnay-majolika díszei egyenként 80-100 kilogramm súlyúak, amelyek megerősítése halaszthatatlanná vált. Ehhez az önkormányzat 6 millió forint támogatást adott – tette hozzá.

 

Ismertette, hogy hamarosan kezdődik a földszinti fogadótér átalakítása, szintén a Kubinyi Ferenc-program második ütemében nyertes pályázat segítségével.
Kriston Vízi József, a múzeum munkatársa arról beszélt, hogy A beszélő köntös nyomában címmel új helytörténeti kiállítás nyílik pénteken a Cifrapalotában. A 2016. március 1-jéig nyitva tartó kiállításon bemutatják azt, hogy milyen volt az élet a török hódoltság idején Kecskeméten és Bács-Kiskun megyében.

Lovas Dániel, a Kecskeméti Lapok kiadójának arról beszélt, hogy a város főterének történelmi épületeit bemutató, magyar és angol nyelvű könyvsorozat indul, amelynek első darabja elkészült. A könyv a Cifrapalotát mint épületet és az ott folyó művészeti és kulturális munkát mutatja be gazdag fotóillusztrációval.
A második kötet ősszel készül el, amely a zsinagógát fogja bemutatni.