Megújulhat a 450 éves fürdő?

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 28. 20:38

Sakir Fakili, a Török Köztársaság magyarországi nagykövete országa támogatását ígérte a budapesti Király Fürdő felújításához.

Közel fél évezrede áll eredeti helyén és nagyrészt eredeti állapotában, Budán, a Fő utcában a Király Fürdő. Az évforduló alkalmából rendezett ünnepségen a török nagykövet úgy fogalmazott, hogy a Király Fürdő a gyerekkorát idézik fel, mert olyan sok, hasonló fürdőt látott hazájában.

A szeptember 28-án tartott ünnepségen megjelent Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes is (képünkön, a mikrofonnál), aki, többek között arról beszélt, hogy Budapest hihetetlenül gazdag kínálatának egyik kiemelkedő eleme a fürdőkultúra, s azon belül is történelmi fürdők, amelyek, ráadásul egyáltalán nem csak a külföldieknek jelentenek kuriózumot, hanem a fővárosiaknak is fontos egészségmegőrző létesítmények.

Szőke László, a BGYH Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte a Király Fürdő jelentőségét, megemlítve, hogy a török hódoltság idején épült hat fővárosi fürdő közül ez az egyetlen, amely a történelmi városfalon belül helyezkedik el, s ez az, amelyik a legtöbb elemében őrizte meg az eredeti építészeti megoldásokat.

Fotó: MTI

Az évforduló tiszteletére október 4-ig kulturális eseményekkel, tánccal, hagyományőrző bemutatókkal és török bazárral (képeinken) várják az érdeklődőket.