Megújulnak az Országos Kékkör turistajelzései

Forrás: turizmus.com

 2014. október 11. 11:59

Az Országos Kékkör és a hozzá kapcsolódó turistajelzések felújításának megkezdését jelentették be a visegrádi Mogyoró-hegyen tartott Természetjáró Túravezetők és Jelzésfestők I. Országos Találkozóján. Bemutatták az Országos Kékkör Európai Uniós támogatásból megvalósult eddig fejlesztéseit is.

A Magyar Természetjáró Szövetség nyolc pályázaton 2,7 milliárd forintnyi európai uniós támogatást nyert az Országos Kékkör valódi turisztikai attrakcióvá fejlesztéséhez - olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményében.

A vállalat a fejlesztések részeként 2014 nyarán nyerte meg azt a közbeszerzési pályázatot, amelynek keretében egy idén ősszel kezdődő és 2015 tavaszáig tartó részprojekt során 2565 kilométeren újítják meg az Országos Kékkör jelzéseit. Ezen túl 405 kilométernyi regionális és 356 kilométernyi észak-magyarországi tematikus út, valamint egy 285 kilométeres, Szokolya-Mátraháza és Szilvásvárad-Jósvafő közötti kerékpárút-szakasz jelzéseit festik újra.

A munka során 120 ezer új turistajelzés készül és 350 irányítóoszlopot állítanak fel olyan helyekre, ahol nincs hová festeni a jeleket. Az egész projekt költségvetése mintegy 58 millió forint.

A találkozón Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója beszámolt arról, hogy az Országos Kékkör Európai Uniós támogatásból eddig megvalósult fejlesztések keretében megtörtént a Kékkör teljes nyomvonalának nagy pontosságú felmérése, valamint megkezdte működését a Természetjárók Térinformatikai Rendszere (TTR), és a hozzá kapcsolódó mobilalkalmazás is. Eddig négy turistaház, hét új kilátó, 30 pihenőhely, 10 forrásépítés és több mint 30 egyéb erdei turistalétesítmény készült el.

A 2013 végén megkezdett munka 2015 első félévében lesz teljes, így több jelentős fejlesztés megvalósulása várható, közöttük Galyatetőn Magyarország legmodernebb túracentrumának átadásával.