Megújult a soproni Várkerület

Forrás: turizmus.com

 2015. december 21. 15:50

A Várkerület 1,3 milliárd forintos megújításának köszönhetően új arcát mutatja a soproni belváros. A korábbi gépjármű-centrikus tagolódás helyett a gyalogos és közösségi terek kerültek középpontba - tájékoztatott a Sopron és Fertő-táj Turizmusáért Egyesület.

A kormány támogatásának köszönhetően Sopron lakóinak régi vágya vált valóra, azzal, hogy egy élhetőbb, tágasabb, a gyalogosok számára jobb élettér került kialakításra.

Ez egy igen jelentős beavatkozás a város életébe, mely szükségessé tette a szakemberekkel és a lakossággal való többszöri véleményformáló egyeztetések lefolytatását.

 

A 2012-ben a város által kiírt pályázatra a beadott 13 pályázati anyag alapján választotta ki a szakmai zsűri a tervezőt. A Hetedik Műterem Kft, Szabó Levente vezető tervező és csapata készítette el a végleges terveket. 2013. októberében került sor a projekt megindításához szükséges Támogatási Szerződés aláírására. A tervek alapján hosszadalmas közbeszerzési eljárások lefolytatása után kezdődhetett meg a kiválasztott generálkivitelező VEMÉVSZER Kft. kivitelezésében a Várkerület felújítása.

A Várkerület felújítása 2014. szeptember végén kezdődött és 2015 novemberében fejeződött be. A köztér felújítását megelőzően a város pénzügyi finanszírozásában szükséges volt megújítani a víz, csapadék és szennyvíz hálózatot, amely már 2013 őszén megkezdődött. A pályázaton kívüli, saját finanszírozásból megvalósított közműfelújítási munkálatok összege 325 millió Ft volt.

 

Még folytak a Várkerület egyes részein a közműmunkák, amikor megkezdődött a köztéri burkolatok felújítása. A felújítási munkákkal a házsorok előtt 4-6 méteres gyalogos zóna került kialakításra, egységes arculatú, új utcabútorokkal, kerékpártárolókkal. Új vízjáték is megjelent a felszínen a Mária szobor közelében, valamint egy több funkciójú, gazdaságosan működtethető pavilon épült, melyben 3 üzlethelyiség mellett egy új közterületi vizesblokk is helyet kapott.

Több gyalogos átkelőhely és forgalomcsillapító kiemelés került megépítésre. A gyalogosokkal megosztott integrált funkciójú téren kerékpárút került megvalósításra. A parkolók kialakítása közvetlen a fő útpálya mellett történt meg. A Várkerületen hetvenöt új, energiatakarékos, LED-es lámpatestet helyeztek el. Üde színfoltjai a Várkerületnek a cserjékkel, fákkal beültetett zöldsávok, melyek korszerű öntöző rendszerrel tarthatók fenn. A szakemberek által meghagyott nagyméretű fák mellé további 123 db fát és több mint 1300 db cserje is elültetésre került.

A Várkerület tehermentesítése érdekében az Ógabona téren és a Petőfi téren kétirányú közúti közlekedés jött létre.

Biztonságosabbá tettük a kerékpárosok közlekedését a Széchenyi tér megnövekedett forgalmával szemben. A köztér építés során 10 000 m2 klinkertégla burkolat, 2600 m2 bazaltburkolat és 2000 m2 gránitszegély beépítésére került sor. A köztérre 38 padot, 50 db kerékpártárolót, 53 db hulladéktárolót helyeztünk ki.

A projekt megvalósítása összetett programokat foglal magában. Így a Várkerület térszerkezetét átalakító burkolat felújítás mellett 15 üzletportál megújítására is sor került 74 millió Ft felhasználásával, 40-50%-os támogatás igénybevételével.

A projekt összetettségét mi sem bizonyítja jobban, hogy civil szervezetek és a város lakosságának bevonásával 9 különböző programra, rendezvényre, várkerületi séták megrendezésére is sor került. A város 10 és 18 éves diákjai számára új várostörténeti kiadványban mutatjuk be Sopron legfőbb történelmi eseményeit és különösen a Várkerület történéseit. A több, mint 5000 példány hamarosan eljut a diákokhoz.

A projekt megvalósításához 725 millió Ft támogatást nyertünk el. Ehhez az Önkormányzat – a közmű-felújításokra fordított 325 millió forinton felül - további közel 200 millió Ft saját forrást biztosított további kapcsolódó beruházásokhoz, mint például a régészeti feltárások, vagy a Torna utca – Ötvös utca és az Ikvahíd – Oroszlán gyógyszertár járdaszakaszok rekonstrukciójára - írta közleményében a Sopron és Fertő-táj Turizmusáért Egyesület.