Megújult az ópusztaszeri emlékpark

Forrás: turizmus.com

 2015. június 29. 16:43

Többfunkciós látogatóközponttal, új vendégváró kapuval, négy vadonatúj kiállítással, karbantartó és örökségműhelyekkel gazdagodott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.

Sikeresen befejeződött a „Lépj be a múltba! – Történelmi időutazás Ópusztaszeren" című projekt, amely a „Kiemelt turisztikai termék – és attrakciók fejlesztése DAOP – 2.1.1/G-11" jelű pályázati konstrukció keretében valósult meg. Ezáltal nemcsak új kiállításokkal gazdagodott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, hanem egyre inkább az élményközpontú ismeretátadás került a központba.

A projekt sajtónyilvános zárórendezvényén Dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja, Csókay Ákos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kabinetfőnöke és Kertész Péter, az Emlékpark ügyvezető igazgatója mutatta be a megjelent vendégeknek a beruházás eredményeit.

 

A fejlesztéseknek köszönhetően az Emlékpark új vendégforgalmi kiszolgáló épülettel gazdagodott. Felépült egy új, többfunkciós látogatóközpont, ahol vendégváró, foglalkoztató helyiségek, előadóterem és időszaki kiállítási termek találhatóak. Vendégeink itt is megpihenhetnek, a vetítőteremben a parkhoz kapcsolódó történelmi időkről filmeket nézhetnek. Illetve megnézhetik az itt kialakított Hungarikum tárházat is.

A Feszty-körképnek is helyet adó Rotunda épülete ma már belülről teljesen körüljárható. Az új kiállítások olyan korszerű multimédiás és interaktív elemeket is tartalmaznak, amelyek mindenben megfelelnek a mai kor múzeumi-turisztikai elvárásainak. Örökségműhelyünkben pedig látogatóink valódi régészekké, antropológusokká válhatnak, és a gyakorlatban is kipróbálhatják a különböző népi mesterségek fogásait – összegezte a projekt részleteit Kertész Péter ügyvezető igazgató.

 

Az avató után az új látogatóközpont konferenciatermében ismertették a projekt részleteit, majd a terepbejárás során az új látványelemekkel, kiállításokkal ismerkedhettek a jelenlévők.

A fejlesztések eredményeként 1952,12 m2 felületen jött létre a multifunkciós látogatóközpont, a Rotundában összesen 918,23 m2 kiállítási területet hoztunk létre. Az új vendégforgalmi kiszolgáló épület 188,26 m2 alapterületű. A karbantartó és örökségműhely 1099,36 m2 területet foglal el. A beruházás a Dél–Alföldi Regionális Operatív Program keretében 1.089.509.830 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.