Megújult a Kéktúra útvonalán két turistaszállás a Kelet-Mecsekben

Forrás: turizmus.com

 2021. június 15. 14:53

Teljesen megújult a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán fekvő, ikonikus Gyopár kulcsosház, valamint önálló vizesblokk-épülettel bővült az Erdei Vándortábor Program egyik mecseki táborhelye, a Zobáki Nomád Tábor a Mecsekerdő Zrt. beruházásában.

A fejlesztésekhez a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program 55 millió forintos támogatást nyújtott – közölte az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda.

A Mecsek legmagasabb hegycsúcsát, a 682 méter magas Zengőt övező tájegység szinte egésze védett vagy fokozottan védett. A XVII. és XVIII. században az itt jellemző üvegművesség sajátos, mozaikos tájképet alakított ki a bükkös, gyertyános-tölgyes és a cseres-tölgyes borította erdőségben, amely számos ritka növénynek is élőhelye.

Ebben a festői környezetben terül el Zobákpuszta települése, melytől néhány száz méterre található a Kelet-Mecsek Turistacentrum táborhely és a Gyopár kulcsosház. Elhelyezkedésüknek köszönhetően mindkét létesítmény hosszú idő óta a kirándulók, pihenni, sportolni, szórakozni vágyók kedvelt szállása, a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúra és a szolgáltatáskör azonban hiányos volt. A mostani rekonstrukció során mindkét szálláshely megújult, és korszerű felszereltséggel várja a túrázókat.

Új padlóburkolatot és bútorzatot is kapott a Gyopár kulcsosház

Fotó: Aktív Magyarország

A 16 fő befogadására alkalmas Gyopár kulcsosház épülete teljesen újjászületett. A ház új, tartós padlóburkolatot és bútorzatot kapott, kiépült a vezetékes ivóvízellátás, a fűtési rendszer korszerűsítésével pedig lehetővé vált a négy évszakos üzemeltetés, így a természetjárók egész évben használhatják a kulcsosházat, amelyhez immár zúzottkővel borított útszakasz vezet. Az udvar alkalmas bográcsozásra és közös étkezésre – írták a közleményben.

A 2,4 hektáron fekvő Kelet-Mecsek Turistacentrum fejlesztésének első lépéseként új, 60 fő kiszolgálására alkalmas vizesblokk épült a Zobáki Nomád Táborba, amely különleges faborításával illeszkedik a tájba. A turistacentrum és a Gyopár kulcsosház is környezetbarát szennyvízkezelő rendszert kapott.

A Zobáki Nomád Tábor új fürdőháza

Fotó: Aktív Magyarország

Zobákpuszta a kelet-mecseki túrák gyakori kiindulóhelye, a Dél-Dunántúli Kéktúra egyik állomása. A közelben található többek között a Csurgó-forrás, a Máré-vár és a Kövestetői-kilátó.