Megújult Szekszárd történelmi főtere

Forrás: MTI

 2013. szeptember 01. 16:00

Befejeződött Szekszárd történelmi főterének, a Béla király térnek a megújítása, a belvárosi rehabilitáció programja a piactér átalakításával folytatódik - közölte a szekszárdi városháza az MTI-vel.

Az európai uniós projekt eredményeként a múltat is őrző, de a 21. századhoz méltó tér készült el - írták közleményükben.

A Béla király tér díszburkolat megépítésével egységes arculatot kapott, a belvárosi római katolikus templom mellett körforgalom épült, a polgármesteri hivatal előtt pedig forgalomcsillapító réteget építettek ki. Az átalakítások során a Vármegyeháza elé helyezték át Szent László király szobrát. Az országzászlót, amely nagyobb talapzatot kapott, a tér közepén helyezték el.

 

A hivatal közleménye szerint a rekonstrukció része volt az is, hogy a Pollack Mihály tervei alapján épült megyeháza kertje megnyílt a tér felé, és átjárhatóvá vált. Megújultak a zöldfelületek: az új tér- és díszvilágítással hangulatosabbá vált a belváros központja, ahol 2900 négyzetméter útburkolatot építettek, és 3200 négyzetméternyi gyalogos zónát alakítottak ki.

A mintegy 2,5 milliárd forintos, 1,7 milliárd forint európai uniós támogatással megvalósuló projekt következő állomása a piactér átépítése lesz, ezt a tervek szerint szeptemberben kezdi el a kivitelező, a Reneszánsz Zrt. és ZÁÉV Zrt. alkotta konzorcium.