Megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató kávézó nyílt

Forrás: MTI

 2016. március 10. 12:42

Budapesten, az egykori Vörösmarty mozi tereiben megnyílt a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Premier Kultcafé, amely többek közt filmvetítéssel és kávéházi szolgáltatásokkal várja a látogatókat csütörtöktől.

A Fogadj Örökbe egy Macit Alapítvány 2012-ben határozta el, hogy munkahelyet teremt megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékossággal élő emberek számára. Ez a cél az 1935-ben épült, több mint másfél éve bezárt Vörösmarty mozi tereiben most valósulhatott meg – mondta a szerda esti megnyitón Kárász Róbert, az alapítvány elnöke.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes igazi sikertörténetnek nevezte a kávézó létrejöttét, Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere pedig a kerületi jótékonysági bál bevételén felül további hárommillió forintot ajánlott fel a kávézó működtetésére.

Fotó: Facebook/Premier Kultcafé

 

Az egykori mozi üzemeltetési jogát azzal a feltétellel kapta meg az alapítvány, hogy garanciát vállalt az ingatlan felújítására, valamint arra, hogy megőrzik a művészmozi jellegét. Kárász Róbert elmondta, hogy a mintegy 150 millió forintos beruházás az alapítvány jótékonysági árverésein befolyt 27 millió forinton felül nagyobb részben támogatásokból valósulhatott meg.

A helyszínen üzemelő kávézó és pékség mellett a nagyobbik moziterem alkalmas egyebek mellett céges rendezvények, koncertek, vagy kisebb előadások, felolvasóestek, kiállítások megtartására, a kisebbik teremben pedig április elejétől hétköznaponként két időpontban művészfilmeket láthat a közönség a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MANDA) jóvoltából.