Megvan a kilencmilliomodik utas a reptéren

Forrás: turizmus.com

 2014. december 17. 15:09

Újabb forgalmi rekordot állított be a Budapest Airport: a repülőtéren különleges meglepetéssel köszöntötték az idei kilencmilliomodik utast.

A szerencsés utas egy debreceni magyar család egyik tagja volt; Ujj András és felesége, Eleonóra, valamint a kislányuk Abigél a Brussels Airlines brüsszeli járatával érkezett Budapestre.

Alaposan meglepődött Ujj András és családja, amikor a reggeli brüsszeli járatról kiszállva először nem a csomagjaikért kellett menniük, hanem egy rezesbanda (a pécsi PTE Brass Band) fújta nekik az indulót. A szerencsés kilencmilliomodik utast a budapesti repülőtéren Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója köszöntötte televíziós és fotókamerák kereszttüzében. A repülőtér vezetője értékes ajándékkal is meglepte Ujj Andrásékat: az egész család a Brussels Airlines légitársaságtól egy tetszőleges európai célállomásra szóló repülőjegyet kapott ajándékba, hozzá exkluzív repülőtéri szolgáltatás-csomagot valamint ajándéktárgyakat a Budapest Airporttól és vásárlási utalványokat a repülőtér kereskedelmi partnereitől.

 

A ma reggeli ünnepség egyben azt is jelentette, hogy a Budapest Airport átadta a múltnak a 2011-es év utasforgalmi rekordját, amikor 8,9 millió utas indult és érkezett a ferihegyi terminálokon keresztül. Azóta a repülőtér vezetői a légitársaságokkal és a magyar turizmus döntéshozóival karöltve hatalmas erőfeszítéseket tettek újabb járatok elindítására, újabb városok és kontinensek összekapcsolására a magyar fővárossal. A Budapest Airport 2014 végéig több mint 9,1 millió utasra számít, ami 7,2%-os növekedési ütemet tesz ki a 2013. évhez képest, és egyben azt is jelenti, hogy a budapesti repülőtérnek sikerült regionális versenytársainál – mint például a prágai, a bécsi vagy a varsói repülőtér - jelentősen jobb teljesítményt elérnie.

Az idei évben egy sor új légitársaság jelent meg a budapesti repülőtér kínálatában, köztük az Air Serbia, a török Pegasus Airlines, az Emirates, a Transavia France és a spanyol Vueling. Számos más légitársaság – köztük a Jet2.com és Wizz Air – új célpontokra is indított járatokat, míg a görög Aegean, az izraeli El-Al, a Brussels Airlines, a lengyel LOT, a Norwegian, a Turkish Airlines, az Aeroflot és az Air France növelte utasszámát nagyobb gépek forgalomba állításával. A Budapest Airport előrejelzése szerint 2014 végére az utasforgalom meghaladhatja a 9,1 millió főt, miközben a repülőtér a szolgáltatási színvonal terén is kiváló teljesítményt tudhat magáénak, hiszen 2014-ben elnyerte a legjobb kelet-európai repülőtérnek járó Skytrax díjat.