Megvannak az idei Gundel-díjasok

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 23. 15:55

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly születésnapján, szeptember 23-án megtartotta hagyományos kitüntetési bizottsági ülését. Idén ketten részesülhetnek a Gundel-díjban. A díjátadót jövőre tartják meg.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete kiemelkedő jelentőségűnek tekinti, hogy a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapszik széleskörű szakmai együttműködésen. A Kitüntetési Bizottság, 13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján a díjazottak személyéről. Idén 15 jelölt közül választották ki azt a személyt, akit méltónak találtak a „szakma Kossuth-díjára”.
A 2020. évi Gundel Károly-díjat Csizmadia Lászlónak, a BGE KVIK nyugalmazott főigazgatójának, és Molnár Attilának, az Arany Kaviár Étterem tulajdonosának ítélték oda.

Csizmadia László

Fotó: BGF KVIK

Csizmadia László a BGF KVIK nyugalmazott főigazgatója. Jogi végzettsége után megszerezte a szakács, felszolgáló, portás szakmai képesítéseket is. A HungarHotels egri Önelszámoló igazgatói székét váltotta fel 1968-ban a főiskola elődintézményének docensi székéért. Kezdetben a Vendéglátás Szervezése Tanszéken tanszék hallgatóit képezte, majd főiskolai tanárként átvette 1995-ben az Idegenforgalmi Tanszék, valamint a Vendéglátó és Idegenforgalmi Intézet vezetését. Nagy szerepet vállalt a főiskola eurokonform idegenforgalmi tanterveinek kidolgozásában és magyar, német, angol nyelven való bevezetésében, valamint a főiskola nemzetközi kapcsolatainak kiépítésében is. Jelenleg is több társadalmi és szakmai szervezet tagja. A BGE Arany Pecsétgyűrű kitüntetés birtokosa.

Molnár Attila

Fotó: Arany Kaviár

Molnár Attila a gasztronómiai megújulás és fejlődés kiemelkedő hazai „nagykövete”, a fine dining elkötelezett híve. Nagy hangsúlyt fektet a vendéglátást tanuló fiatalok oktatására és karrierjének elindítására. Vendéglátós dinasztia sarja, a Jakabffy-iskola egyik képviselője. Étterme, az Arany Kaviár 2005 és 2020 között – 3 év kivételével – minden esztendőben elnyerte a Dining Guide „Magyarország Legjobb 10 Étterme” díját. 2001 óta minden évben magáénak mondhatja a Best of Budapest „Legjobb Orosz Étterem” titulusát. 2011-ben az étterem tulajdonosai (Nyíri Szásával) megkapták a Best of Budapest „Év Éttermesei”-nek járó különdíját. 2012-ben az MVI tagsága az „Év Vendéglőse” díjat adományozta munkája elismeréseként. Étterme 2007 óta szerepel a Michelin Guide ajánlotta vendéglátóhelyek között. Társtulajdonos az Accent Hotel Managementben, tulajdonos, üzletvezető és alapító a MoszkvaTér orosz bisztróban. A Pannon Gasztronómiai Akadémia alapító és elnökségi tagja, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia alelnöke.
A Ipartestület tájékoztatása szerint a Gundel-díj idei ünnepélyes átadása a kialakult járványhelyzet miatt elmarad, a kitüntetést a jövő évben megrendezendő MVI Gálaebéden adják majd át.

A Gundel Károly-díjról

Gundel Károly (1883–1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly-díjat.

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Az eddigi díjazottak:

  • Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014
  • Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015
  • Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016
  • Csapody Balázs – 2017
  • Rosenstein Tibor – 2018
  • Meskál Tibor, Szulló Szabina–Széll Tamás – 2019