Megvenné a Wizz Airt az Air France?

Forrás: Portfolio

 2014. július 09. 12:59

Előrehaladott tárgyalásokat folytat az Air France-KLM a Wizz Air felvásárlásáról – írja a portfolio.hu az egyik holland online újság, a légiközlekedési hírekkel foglalkozó Luchtvaartnieuws oldalára hivatkozva. A Wizz Air cáfol.

A lap párizsi forrásokból származó értesülései szerint az Air France számára, aki a Transavián keresztül most is kínál diszkont repülést, a Wizz Air jó terjeszkedési lehetőséget jelentene a fapados-piacon – áll a cikkben.

Piaci pletykák szerint előrehaladott tárgyalásokat folytat az Air France-KLM a magyar alapítású légitársaság, a Wizz Air felvásárlásáról. A francia-holland légitársaságnak már most is van diszkont légitársasága, a Transavia, amely a cégcsoporton belül, de független légitársaságként működik.


A Wizz Air esetleges felvásárlása jó terjeszkedési lehetőséget jelentene, hiszen míg a Transavia fő piacát Hollandia és Franciaország jelenti, addig a Wizz Airrel Közép-Kelet-Európa felé nyithatna, ahol a Wizz a legnagyobb diszkont légitársaságnak számít.

A Transavia túl kicsi ahhoz, hogy felvegye a versenyt a nagyokkal, például a Ryanairrel, vagy az easyJettel, amelyek több száz repülőgépes flottát működtetnek. Ezzel szemben a Transavia mindössze 30 gépes flottával büszkélkedhet - emlékeztet a holland online újság, a Luchtvaartnieuws.
A légiközlekedési hírekkel foglalkozó lapnak a Transavia vezetője, Mattijs ten Brink nem cáfolta, de nem is erősítette meg a híreszteléseket. Az Air France vezére korábban jelezte, hogy vizsgálják a lehetőségeket Európában az úgynevezett "point-to-pont" piacon (vagyis amikor egy légitársaság két város között teremt közvetlen összeköttetést, nem pedig hálózatosan működik), de nem közölte, hogy lenne konkrét célpont.

A Wizz Air az MTI megkeresésére először mindössze annyit közölt, hogy nem kommentál pletykákat és találgatásokat, utóbb kifejtette: több megkeresés is érkezik a légitársaság iránt érdeklődő lehetséges befektetőktől, de a Wizz Air jelenleg nem folytat ilyen témájú tárgyalásokat.