Mentőcsomaggal segíti a helyi vendéglátósokat Székesfehérvár

Forrás: turizmus.com

 2021. január 29. 11:18

Székesfehérvár azonnali gazdasági mentőcsomagot hoz létre a helyi vendéglátóipar számára - jelentette be közösségi oldalán Cser-Palkovics András polgármester.

A városvezető bejegyzésében leírja, hogy kevés szektor szenvedte meg  annyira ezt az időszakot, mint a vendéglátás.

Cser-Palkovics András szerint, ha most nem cselekszenek, akkor rengeteg vállalkozás, megélhetés, karrier törhet ketté. Úgy véli, csak széles összefogással érhetnek el eredményt ezen a területen.

Székesfehérvár a helyi gazdasági szereplőket is arra buzdítja, hogy segítsék a bajba jutott vendéglátóipari vállalkozásokat

Fotó: Cser-Palkovics András / Facebook

A következő elemekből álló mentőcsomagot vezeti be a város a vendéglátóipar számára:

  • Az önkormányzati helyiségben üzemelő vendéglátóipari egységek teljes bérleti díját elengedik 2020. november 1-ig visszamenőleg és a korlátozások teljes időtartamára. Arra biztatnak egyúttal minden tulajdonost, aki vendéglátóipari cégnek ad bérbe helyiséget, hogy tegyen ugyanígy, vagy adjon kedvezményt bérlője számára.
  • Bízva abban, hogy a vendéglátóhelyek valamikor majd az év első felében megnyithatják a teraszaikat, ezért számukra 100%-ban elengedik a teraszdíjat a teljes idei esztendőre.
  • A vendéglátóipari vállalkozások számára bevezetik az "Továbbfoglalkoztatást Segítő Alapot", egyelőre 30 millió forintos, de szükség esetén bővíthető pályázati kerettel. Az alap támogatására elsősorban azok a fehérvári telephellyel rendelkező vendéglátóipari cégek pályázhatnak majd, akik igazolják, hogy nem bocsátották el alkalmazottaik többségét a veszélyhelyzet miatt, a munkahelyek többségét tehát megőrizték ebben a nehéz időszakban is. A támogatás vissza nem térítendő lesz, és igazodni fog a megtartott munkahelyek számához. A pályázat pontos feltételei, eljárásrendje, az elbírálás szempontjai hamarosan megismerhetővé válnak.
  • A vendéglátóiparban dolgozó, állásukat vesztett és legalább 30 napig munkanélküli emberek számára rendkívüli, egyszeri 100 ezer forintos támogatást adnak. Ez a támogatás igénybe vehető akkor is, ha az érintett személy nem fehérvári, hanem megyei vendéglátóipari cégnél dolgozott, de fehérvári állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik.
  • Új városi adományszámla-számot hoznak létre, annak érdekében, hogy aki teheti, az ide befizetett összeggel támogatni tudja a helyi vendéglátóipari vállalkozásokat és munkavállalókat. Az erre a számlára beérkezett összegeket a „Továbbfoglalkoztatást Segítő Alaphoz" teszik hozzá, ezzel is támogatva a vendéglátóipari vállalkozásokat.

 

A városvezető arra kér mindenkit: ha teheti, az ebbe az alapba befizetett összeggel járuljon hozzá a kevésbé szerencsés vállalkozások és emberek felszínen maradásához!

A mentőcsomag részleteiről és a pályázati feltételekről a 22/537-141-es telefonszámon lehet érdeklődni.