Meredeken nőttek a szállodai árak a mediterrán úti célokban 2019-hez képest

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 01. 17:34

Az elmúlt hónapokban tapasztalt enyhe fellendülés, egyes hotelek bezárása, valamint az utazók vásárlóerejének csökkenése ellenére, nőttek a szállodai árak a legnépszerűbb mediterrán desztinációkban. Ennek az eltérésnek az okát kereste elemzésében a spanyol Mabrian Technologies cég.

A Mabrian tanulmányában a főbb online szálláskeresőkön (Booking.com, TripAdvisor, Expedia) közzétett standard kétágyas szobák átlagos minimumárát vette górcső alá úti célonként. A 2021-es év júliusi és augusztusi árait összehasonlították a Covid-19 világjárvány előtti, 2019-es hasonló időszak áraival. A több mint 73 000 szállodából álló mintán alapult kutatás főbb eredményeiről a Travel Daily News számolt be.

A fő mediterrán nyaralási célpontok – Görögország, Törökország, Olaszország, Spanyolország és Portugália – esetében az idei nyári szezonban azt tapasztalták, hogy a szállodai árak nagymértékben emelkedtek a 2019-es átlagárakhoz képest.

"A mediterrán úti célok közül Görögországban volt a legnagyobb növekedés: a négycsillagos szállodáknál 31%-os, az ötcsillagos szállodáknál pedig 47%-os. Ezzel szemben Törökország az egyetlen mediterrán ország, ahol a háromcsillagos szállodák esetében 4%-os csökkenést figyeltünk meg" – mondta Anna Borduzha, a cég üzletfejlesztési menedzsere a lapnak.

A görög szállodák drágultak a legnagyobb mértékben az elemzés szerint

Fotó: 123rf.com

Borduzha arról is beszélt, mi állhat a változások hátterében: "Először is, mivel sok szálloda még mindig zárva tart, vagy csak részben nyitottak meg, ez nyilvánvalóan hatással van az árakra: a kevesebb kínálat mindig növeli az árakat, ha a kereslet stabil marad."

Az ötcsillagos kategóriában tapasztalható áremelkedést a szakértő azzal is magyarázta, hogy a tehetősebb utazókat kevésbé érintette a világjárványból eredő gazdasági válság, és nem riasztja el őket a PCR-tesztek magas költsége sem, így továbbra is igény van a luxusüdülőkre.

Standard kétágyas szoba átlagárának változása a mediterrán úti célokban

Forrás: Mabrian

Ezenkívül az utazók idén inkább hosszabb időt töltenek az adott célállomáson, ami szintén felfelé tolja a keresletet. Több szálloda pedig azért emelte árait idén nyáron, mivel a Covid-intézkedések miatt megnőttek a költségei és/vagy pótolniuk kell az előző hónapok kieső bevételeit. Fontos szempont továbbá az is, hogy a kontinensek közötti közlekedés nehezebbé vált a járvány hatására, így sokan inkább Európán belül utaznak, így is növelve a mediterrán térségben a keresletet.