Mesterséges intelligencia a szállodák szolgálatában – podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. november 01. 10:27

Mostantól megkönnyíti a szálláshelyek életét az Open App új fejlesztése, amellyel a hotelek újszerű és vendégbarát módon tehetik közzé kínálati kosaraikat. Az applikáció legnagyobb újdonsága, hogy mesterséges intelligencia alapú. Részletek a podcastban.

Az Open App mesterséges intelligencia alapú applikáció több területen is bizonyított már, a turisztikai szolgáltatókat segítő verziója most készült el. Régi terv vált ezáltal valóra, hiszen az ötletgazda-tulajdonos, Jakubinyi Sándor maga is a turizmusban szocializálódott és sokéves szállodás múlttal rendelkezik.

A szakember a Trend FM Turizmus.com című műsorában elmondta: az eszköz legnagyobb zsenialitása abban áll, hogy egyetlen platformra helyezi a programok értékesítését, ezáltal megszűnik a milliónyi más-más rendszerből generált affiliate linkek beágyazása. Nem lesz többé kiszolgáltatva a folyamat a vendég recepcióssal folytatott kommunikációjának, ami legtöbbször rövid és esetleges. A szálloda számára hatékonyabbá teszi az eladást, a vendég számára pedig átláthatóvá és kényelmesebben foglalhatóvá a lehetőségeket.

A szálláshely maga döntheti el, mit szeretne szerepeltetni és foglalhatóvá tenni a felületen. Lehetnek ezek saját akciók, mint egy saját barbecue vacsora, ünnepi csomagajánlat vagy zenés est, de ugyanígy itt teheti közzé a jutalék fejében értékesített helyi és környékbeli lehetőségeket is, például látnivalókat, eseményeket, vezetett túrákat stb.

A recepción nem mindig jut elég idő mindenre kitérni, erre is megoldást kínál az új app

Fotó: 123rf.com

A programba csak meghívásos alapon lehet bekerülni, ami egyfajta garancia a vendég számára, hiszen ezek azok a lehetőségek, amelyeket a recepció is ténylegesen ajánlana neki élőszóban. A bizalom pedig alapvető fontosságú a turizmusban.

Az eszköz munkát takarít meg a front office-ban dolgozók számára, ahol a leterheltség miatt nem mindig jut elég idő mindenre kitérni, és a vendégnek sincsen mindig türelme azt végighallgatni. De megoldás akkor is, ha a recepciósnak vagy a kedve, vagy a tudása hiányzik a vendég alapos tájékoztatásához. A leggyakrabban azonban az történik, hogy a vendégben nem akkor és ott érik meg az elhatározás a foglalásra, hanem később, akár a reggeli vagy az esti beszélgetések közben. Ilyenkor pár kattintással el is intézheti a foglalást és a fizetést.

A rendszer mögött komoly infrastrukturális háttér áll. Az úgynevezett marketplace modell lehetővé teszi, hogy egy-egy program a felvitel után azonnal elérhető és foglalható legyen, a szolgáltató azonnal fogadhat fizetéseket és árulhatja a kínálatát. Maga az app eleget tesz a jogszabályi elvárásoknak is, és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé is ad riportokat, ezt a funkciót belefejlesztették a programba.Mint Jakubinyi Sándor elmondta, az első megkeresések már megérkeztek hozzájuk. A budapesti szállodák "tárt karokkal" fogadták az új eszközt, amely megkönnyíti  az életüket. Bíznak benne, hogy a termék vidéken is gyorsan keresetté válik, és ami szintén izgalmas, hogy az OTA-k is érdeklődést mutatnak a program iránt.

A teljes beszélgetést a nyílra kattintva tudja meghallgatni.