Mesterséges intelligenciával az ételpazarlás ellen

Forrás: turizmus.com

 2023. március 14. 15:15

A mesterséges intelligencia segítségével térképezik fel a TUI Blue szállodák, hogy a vendégeknek felszolgált ételek közül melyek landolnak a leggyakrabban a szemetesben.

Többé nem akarták tétlenül nézni a TUI Blue hotelek vezetői, ahogy évről évre tonnaszám végzik az ételmaradékok a szemetesben – írja a travelnews.ch.

A TUI-nak mintegy száz TUI Blue márkájú szállodája van közel 20 országban. A brand képviselői a berlini ITB szakvásáron mutatták be azt a pilot projektet, amelyet az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében indítottak.

Artur Gerber, a TUI Blue ügyvezetője elmondta, hogy az új technológiákat hívják segítségül. Kamerákat helyeznek el a szállodai konyhákban, amelyek a beépített mesterséges intelligencia segítségével részletes eredményeket szolgáltatnak arról, hogy mely termékekből landolnak nagyobb mennyiségek a szemétben. Az eredmények alapján fogják módosítani az étlapot, és ahol szükséges, a jövőben kisebb adagokat szolgálnak fel.

Egyes ételfajták tonnaszám végzik a szállodák szemeteseiben

Fotó: 123rf.com

Az első, három hónapig tartó pilot projekt már megkezdődött, ennek keretében először a Santorinin található, 104 szobás TUI Blue Meltemiben zajlik ilyen vizsgálat, később pedig egy több száz szobás török szállodában is. Különböző méretű szállodákat akarnak bevonni a vizsgálatba, hogy megállapítsák az esetleges egyezőségeket és a nagyobb eltéréseket – magyarázta Gerber, aki szerint számukra elsősorban nem az a fontos, hogy pénzt spóroljanak, hanem hogy csökkentsék a hulladék mennyiségét.

Azt is elmondta, hogy a TUI Blue Meltemi konyhafőnöke nem tiltakozott a vizsgálat ellen, hiszen „ételt senki nem szeret kidobni”.